18.3 C
Zrenjanin
24.05.2024.
Naslovna stranicaMonodrama o Milunki Savić u pozorištu

Monodrama o Milunki Savić u pozorištu

European Top 44 Airplay chart

Povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ na repertoaru u petak 17. novembra je „Milunka“ – monodrama o Milunki Savić. Početak je u 19h. Za ovu predstavu ulaz je slobodan.

Ko je bila Milunka Savić?

Tačna godina njenog rođenja nije poznata, ali se veruje da je rođena krajem osamdesetih ili ranih devedesetih devetnaestog veka. Odrasla je u selu Koprivnica, u politički nestabilnim vremenima Kraljevine Srbije. Naučila je rukovanje oružjem od oca Radenka, a kako bi zaštitila brata od mobilizacije u Balkanskim ratovima, prerušila se u muškarca, postala Milun Savić i pridružila se srpskoj vojsci. Nakon Prvog Balkanskog rata, učestvovala je i u Drugom Balkanskom ratu. Vojvoda Radomir Putnik u početku se nije slagao sa tim, ali Milunka se ipak priključila najhrabrijem od preko sto pukova koje je srpska vojska imala – Gvozdenom puku.

U subotu, 18. novembra će se u prepodnevnom terminu igrati „Pradevojčica“ na lutkarskoj sceni. „Boraviti u pradevojčici znači živeti u vremenu koje je bilo u suživotu sa prirodom“, rekla je rediteljka Sonja Petrović. Dođite sa decom na lutkarsku predstavu koja počinje u 11h. Cena ulaznice je 200 dinara.

U večernjem terminu od 20h gledajte „Ljubinka i Desanku“ i saznajte o usamljenosti i potrebi za bliskošću. Ulaznicu možete kupiti na bilaternici pozorišta po ceni od 400 dinara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
18.3 ° C
19.5 °
18.3 °
79 %
2.9kmh
97 %
Pet
18 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
26 °