„Munje“ ponovo sevaju!(?)

Da Holivud nema ideja, ili jednostavno nema želje i ne želi da rizikuje sa originalnim idejama, a usput uloži i malo truda u to, to je očigledno većini publike već duži niz godina. Lakše je reciklirati staru ideju, dodati joj par trenutno popularnih ideja i ovogodišnjih razmišljanja, izazvati nostalgiju da se napune bioskopi i to je to – gotov produkt.

Naša filmska industrija ima mnogo problema, ali nedostatak ideja ne bi trebalo da bude jedan od njih. Ipak, i ovde se prate svetski trendovi i kreće linijom manjeg otpora. Još jedan domaći kultni film dobija nastavak koji verujem, niko nije tražio – „Munje! (2)“

Snimanje direktnog nastavka je počelo krajem septembra, kraj celog posla najavljen je već u novembru, a film bi trebalo da se nađe u bioskopima od sledeće godine. Reditelj Radivoje Andrić okupio je udarnu petorku iz prvih „Munja„: Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Nikola Đuričko, Maja Mandžuka i Milica Vujović. Jedino iz najave misteriozno izostaje Zoran Cvijanović.

Sam zaplet filma ipak budi optimizam jer ostavlja dovoljno prostora da se Radivoje Andrić razmahne:
„Prošlo je 20 godina a Pop (Segej Trifunović) još uvek mašta o muzičkom uspehu, iako tezgari svirajući obrade osamdesetih. Njegov drug Mare (Boris Milivojević) je praktičniji, zarađuje za život tako što noću, od kluba do kluba, razvozi nargile za tinejdžere. Sve je isto u životima njih dvojice – nemaju devojke i doživljaje, ali zato imaju stomake. Nova muzika vlada svetom, a njen kralj, stacionarian u Cirihu, je Gojko Sisa (Nikola Đuričko). Gojko vlada dijasporom i određuje ukus mladih.

Na snimanju spota prespektivne pevačice, Gojko insistira da se ubaci sempl iz jedne prastare pesme. Da, baš pesme njegovih školskih drugova Mareta i Popa. Pesma preko noći postaje Jutjub hit. Mare i Pop saznaju da Gojko koristi njihov stari snimak i da još uvek poseduje kasetu sa originalnom pesmom. Iste noći sreću druga iz odeljenja koji se sprema na put za Beč, jer Gojko organizuje godišnjicu mature (ogromna većina odeljenja ionako živi u inostranstvu). Naravno, jedino njih dvojica nisu dobila pozivnice“.

unje
Izraz lica mnogih kada su čuli ovu vest

Ostale uloge tumače Jelisaveta Seka Sablić, Ivana Zečević, Marko Pavlovića, Stojša Oljačić i drugi. Za muzičku podlogu biće zaduženi Vizelj, Baby Motorola, Bekfleš, Mila Sila, „Buč Kesidi“ itd.

Ipak, u krajnjoj liniji, ovaj nastavak možda neće uspeti da ponovi uspeh prethodnika, ali može biti neka nova munja u za neke nove klince.