Naslovna stranicaVestiVestiMUP Srbije upozorava na povećan broj požara na otvorenom

MUP Srbije upozorava na povećan broj požara na otvorenom

Od početka godine do 25. marta, na teriotriji Srbije, 3.551 požar na otvorenom.

European Top 44 Airplay chart

Načelnik odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, Nedeljko Gagić, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, jer je od početka marta povećan broj požara na otvorenom.

Požari na otvorenom se brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju opasnost za živote i zdravlje građana, a često nanose i veliku materijalnu štetu. Uzrok ovih požara je, u najvećem broju slučajeva, ljuski faktor – kaže Gagić.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima, zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje zakona, predviđene su novčane kazne za fizička i pravna lica.

Sektor za vanredne situacije će, zajedno sa drugim nadležnim službama, u narednom periodu pojačati rad na terenu kako bi otkrili i procesuirali neodgovorne građane.

U periodu od 1. januara do 25. marta ove godine, na teritoriji Srbije, dogodilo se 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
14.3 ° C
14.3 °
14.3 °
44 %
3kmh
92 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
24 °
Mon
23 °