20.1 C
Zrenjanin
30.09.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR Kultura"Muzeji za 10" i "Noć muzeja" u Zrenjaninu

“Muzeji za 10” i “Noć muzeja” u Zrenjaninu

"Muzeji za 10" je manifestacija koja će trajati od 12. do 18. maja, a 15. maj je rezervisan za "Evropsku noć muzeja".

European Top 44 Airplay chart

Manifestacije pod imenima “Muzeji za 10” i “Evropska noć muzeja” ove godine će se održati od 12. do 18. maja. Svoj program u sklopu ovih dešavanja imaće i Narodni muzej Zrenjanin.

Ono što će posetiocima biti dostupno, kao i uvek, jeste stalna postavka u okviru koje mogu da se pogledaju Umetnički deo, Soba istorije sporta kao i Prirodnjački, Arheološki, Istorijski i Etnološki odeljak ove ustanove.

“Tragovi i poruke” je arheološka izložba koja će biti dostupna od 12. maja, a u pitanju je gostovanje Gradskog muzeja u Vrbasu. Dan kasnije biće otvorena izložba pod imenom “Ispovesti jugoslovenske moderne – Radovi na papiru iz Zbirke Galerije Doma Vojske Srbije“, i to u Salonu Narodnog muzeja. Takođe, u holu, sve koji budu posetili muzej između 12. i 18. maja, očekuje izložba „Art dijalog – fotografije Vukice Mikače i pasteli Dejana S. Bogojevića“.

Kada su u pitanju kamerne postavke na prvom spratu tokom trajanja manifestacija “Muzeji za 10” i “Noć muzeja” sve koji odluče do obiđu u ovom periodu zrenjaninski muzej očekuju izložbe “Carski porcelan iz Beča u Bečkereku”, “Sećanje…Tivadar Vanjek”, kao i predstavljanje predmeta koji su poklonjeni u okviru projekta “Muzej u školama”.

Drugi sprat muzeja će ovoga puta ugostiti sve koji žele da vide postavku Ikona Sv. Ivana Nepomukog, inače zaštitnika grada Zrenjanina. U istom delu ove kulturne ustanove biće predstavljena digitalizacija predmeta iz Prirdonjačkog odeljenja.

Program za samu “Noć muzeja”, 15. maja, dodatno će upotpuniti projekcije dva filma – etnološkog “Glasovi Amazonije” i arheološkog ostvarenja “Borđoš, 7000 godina pre”.

Radno vreme Narodnog muzeja od 12. do 18. maja biće radnim danima od 9h do 13.30h i od 14h do 19.30h, a stalna postavka će biti dostupna od 8.30h do 19h.

Za samu Noć muzeja vrata će biti otvorena od 16h do 22h.

Ulaz je tokom svih dana, i za sve postavke, besplatan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
42 %
0.1kmh
9 %
Fri
20 °
Sat
28 °
Sun
25 °
Mon
25 °
Tue
28 °