25.6 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaRazno"Muzejska priča: Simboli srpske državnosti na etnološkim predmetima"

„Muzejska priča: Simboli srpske državnosti na etnološkim predmetima“

European Top 44 Airplay chart

U utorak, 5. marta, sa početkom u 19h, posetioci će imati priliku da u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin prisustvuju predavanju pod nazivom „Muzejska priča: Simboli srpske državnosti na etnološkim predmetima“. Ova prezentacija je deo pratećeg programa izložbe koju je priredila Ljiljana Trifunović, muzejska savetnica-etnološkinja iz Muzeja Vojvodine. Nadležna kustoskinja je etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin, Branka Sikimić.

Tokom predavanja, Ljiljana Trifunović će publici detaljnije predstaviti artefakte koji nose simbole srpske državnosti. Izloženi predmeti potiču iz etnoloških zbirki Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Zrenjanin, datirajući iz perioda od 1870. do početka Drugog svetskog rata na teritoriji Vojvodine. Većina ovih artefakata potiče iz vremena Austrougarske monarhije, kada je korišćenje srpske trobojke bilo zabranjeno, a izražavanje srpskog identiteta nije bilo poželjno.

Na izložbi će biti prikazani predmeti koji su na različite načine nosili simbole srpske državnosti, kao što su grbovi i zastave. Iako je isticanje nacionalnih obeležja u to vreme nosilo određeni rizik, izloženi materijal pokazuje kako su tkalje, vezilje i drvorezbari uspeli da svoje osećaje rodoljublja prenesu kroz korisne predmete koji su bili integralni deo života tadašnjih zajednica.

U toku je i Izložba “Simboli državnosti na etnološkim predmetima”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
26.7 °
25.6 °
48 %
2.4kmh
67 %
Čet
23 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °