Hrana i piće

Na današnji dan se prave vasilice

Na Mali Božić, koji se obeležava 14. januara prema julijanskom kalendaru, započinje i Nova godina, a takođe se posvećuje praznovanju Svetog Vasilija Velikog. Tradicija je da na ovaj dan domaćiće mese vasilice jer je Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove; pčela nosi med vernicima, a žaokom bode bezbožnike. Sa vama delim tradicionalni vojvođanski recept.

Sastojci:

  • jedan kvasac
  • dve kašike šećera
  • četiri kašike brašna
  • 300 ml mleka
  • dva jaja
  • 200 grama masti
  • 700 grama brašna

Priprema:

U toplo mleko dodajte kvasac, šećer i četiri kašike brašna. Sačekajte dok se kvasac ne aktivira. U drugu posudu izmiksirajte mast i jaja, a zatim dodajte brašno. Nakon što se kvasac aktivira pomešajte smesu i zamesite. Zatim ga ostavite da „odmori“ 10 minuta, nakon čega ćete ga ponovo premesiti i podeliti na šest obgi.

Kada testo podelite na obge, trebalo bi da odstoji još oko 20 minuta. Testo rasklagijajte tako da dobijete debljinu od oko jednog centimetra i ostavite još 20 minuta da stoji. Vasilice bi trebale da budu okruglog oblika.

Nakon toga ih pecite u prethodno zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni, dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon pečenja ih premažite medom i uživajte u ovom slatkom testu.

Povezani članci

Back to top button