Uradi sam - katalog
22.2 C
Zrenjanin
21.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaŽivotNacionalna nedelja promocije dojenja u Srbiji

Nacionalna nedelja promocije dojenja u Srbiji

Ove godine, obeležava se od 4. do 8. oktobra.

European Top 44 Airplay chart

Svake godine, u 40. nedelji u godini obeležavamo Nacionalnu nedelju promocije dojenja.
I očigledno, ima i razloga zato- prema Zavodu za statistiku, u našoj zemlji samo 12,3 % majki doji svoje bebe. Ta cifra je u razvijenim, zapadnjačkim zemljama neuporedivo viša – preko 90 %!


Majčino mleko je veoma hranljiva tečnost koja sadrži antitela, enzime, hormone i druge brojne sastojke koji su važni za razvoj i zdravlje bebe.


Nema univerzalnog majčinog mleka- svaka majka stvara mleko sa srazmernim sastojcima koji direktno odgovaraju njenom detetu. Dakle, beba diktira koliko će mleko biti masno, koliko će biti slatko- a nešto manje utiče majčina ishrana.
Neka istraživanja su pokazala da je mleko koje majka muškog deteta proizvodi je hranljivije i jače od mleka koje proizvode majke ženskih beba.

infant g5cb4b60db 1920
Image by samuel Lee from Pixabay

Dojenje nije samo hrana- ona je mnogo više od toga. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj deteta. Sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj deteta. Takođe, majčino mleko i dojenje ima uticaj na razvoj svih čula i inteligencije, štiti od mnogih infekcija i alergija i samim tim utiče na formiranje imuniteta deteta.


Ono što je takođe veoma bitno jeste da dojenje ima prednosti i za majku- samo mali delić stvari koje dojenje izaziva kod majki jeste: smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije. Doprinosi i ubrzanoj normalizaciji kilograma, a ima i dugoročne efekte kao što su smanjeni rizik od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.


Vrlo je važno da se dojenje uspostavi u prvom satu rođenja- beba treba da se stavi na dojku kako bi kolostrum popilo odmah po rođenju. Kasnije, Svetska zdravstvena organicija preporučuje da se bebe doje „po zahtevu“. Što češće treba da se stavlja na dojku, kako bi se stimulisala proizvodnja mleka i ustalila ponuda i potražnja.

family g827a042b8 1920
Image by Stephanie Pratt from Pixabay

U prvim danima, dojenje ume da bude i izazovno- bolne bradavice, bolne grudi, mogućnost razvoja mastitisa… sve to ume da bude itekako stresno, pogotovo za post porođajnu majku. Uloga oca u toj situaciji je od neprocenjive vrednosti, kao i patronažne sestre. U tim prvim danima posle porođaja, veoma je bitna komunikacija, pogotovo sa majčine strane- budite otvorene, kažite sve što vam je na umu, sve što vas tišti i tražite pomoć- ali od dojenja nemojte odustajati. Vaše dete biće vam doveka zahvalno, a vi ponosni na sebe. 🙂

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
few clouds
22.2 ° C
25.1 °
22.2 °
65 %
2.1kmh
14 %
Pet
37 °
Sub
35 °
Ned
32 °
Pon
31 °
Uto
21 °