20.6 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninNacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima

European Top 44 Airplay chart

Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, s fokusom na podizanje svesti o štetnosti pušenja, posebno među mladima. Aktivnosti poput tribina, manifestacija i saradnje s medijima sprovode se širom zemlje kako bi se podstakli pušači da razmisle o prestanku pušenja i da se naglasi štetnost ove navike.


U Srbiji se i dalje primećuje prisustvo duvanskog dima u većini kafića, kafana, barova i restorana, čak i u onima koji imaju odvojene sekcije za pušače i nepušače. Podaci pokazuju da upozorenja o štetnosti pušenja na paklicama cigareta, iako prisutna, imaju mali uticaj na pušače. Trećina stanovništva u Srbiji puši, pri čemu je broj žena pušača veći od broja muškaraca, a zabrinjavajući je porast maloletnika koji koriste cigarete ili druge duvanske proizvode, poput snusa, vajpova ili nargila

Biljana Kilibarda, na čelu kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje Srbije, ističe važnost ovih napora i partnerstvo s različitim ustanovama kako bi se postigao cilj o smanjenju pušenja.

Ona je izjavila da u populaciji učenika u dobi od 11 do 15 godina svaki deseti učenik puši.

„Kada analiziramo grupu učenika od 15 godina, tada vidimo da svaki peti učenik puši. Ono što posebno zabrinjava je porast pušenja među devojčicama, naročito u sedmom razredu osnovne škole“, istakla je Kilibarda.

Prema njenim rečima, veliki izazov s kojim se suočavamo u Srbiji, ali i širom sveta, jeste rapidan porast upotrebe elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda – poput nikotinskih vrećica, koje je, kako je navela, probalo svaki deseti dečak u prvom razredu srednje škole.

„Elektronske cigarete probalo je 30 odsto učenika, dok se njih 20 odsto smatra aktivnim korisnicima ovih proizvoda“, dodala je Kilibarda.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
20.6 ° C
21.7 °
20.6 °
62 %
1.3kmh
56 %
Uto
19 °
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
22 °
Sub
27 °