Koja je najveća pica na svetu?

Koja je naaaaaajveća?

Ovo? Ni približno!

Najveća pica na svetu napravljena je u Italiji tj u Južnoj Africi! Ustvari, u Floridi. A možda i u Teksasu?!

Stvar oko najveće pice je problematična, jer kao se računa najveća pica? Po površini? Težini? Dužini?!

Prva gigantopica jeste napravljena 1987. u tada malom gradu Havani u saveznoj državi Floridi, a glavni pica majstor bio je Lorenco Amato koji je sa svojim timom ispekao picu obima 30 metara i 48 santimetara. Da bi to uradili, konstruisali su platformu ispod koje se nalazilo 70ak rotirajućih gorionika na gas, a iskorišćeno je oko 10 tona materijala!

Ipak, koliko je autor teksta uspeo da istraži uz pomoć magije interneta, pica je bila lošeg ukusa, ne baš najsrećnije pečena, sa suvim lišćem koje je vetar nanosio i sa dodatkom živih proteina na 6 i više nogu (bljak) koji su takođe došli da se posluže.

Sledeća najveća pica ispečena je Nortvudu u Južnoj Africi 8. decembra 1990. i imala je prečnik od 36 metara, težila 12 tona i 193 kilograma. Sadržala je 4.5 tona brašna, 1796 kila sira, 800 kilograma pečuraka, 900 kila paradajz pirea i isto toliko sečenog paradajza.

Što se okruglih pica tiče, poslednji rekord postavljen je 13. decembra 2012. u Rimu kada su pica-majstori nacionalnog udruženja picaolija (sertifikovanih majstora pravljenja pice) zavrnuli rukave, umesili i nadenuli picu površine od 1,261.65m2! Ova gigantopica nazvana je “Ottavia” u čast prvog rimskog imperatora Oktaviana Avgusta, koji uveo Rimsko carstvo u period ekonomskog i političkog blagostanja. Zanimljivo – Ottavia je bila bezglutenska pica.

“Lepi su ovo rekordi, ali… jel ima nešto da se poruči ovako? Dolazi neko veće društvo pa bih nečim da ih iznenadim.”

Bez brige, postoji i rekordna komercijalna pica koja može da se poruči, jedino što morate da sačekate oko… 50-ak sati da je umese, nadenu i ispeku plus oko 13 sati avionom da vam je isporuče iz Teksasa u Srbiju i još koji sat koji će se izgubiti na logistiku transporta pice širine nešto manje od metra a dužine dva ipo metra. Inicijalna cena joj je 300$ a dostava se naplaćuje 🙂
Ovu picu peku u gradu Burlsonu u saveznoj državi Teksas u restoranu “Moontower’s pizza bar” i ako vas put ikada tamo nanese, tražite “The Bus” odnosno “Autobus picu“.