Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaNarodni muzej Zrenjanina dobija vredne poklone

Narodni muzej Zrenjanina dobija vredne poklone

European Top 44 Airplay chart

Narodni muzej Zrenjanina u ponedeljak 5. jula otvara izložbu tri slike koje je Mirjana Teodorović Jančić iz Beograda testamentom zaveštala ovoj ustanovi kulture.

Slike koje će biti predstavljene su “Đurđic” Ivana Aleksića (1924) i “Spaljivanje moštiju Sv. Save” Vase Pomorišca i Slavka Gigića (1910) i “Mrtva priroda” (1920) Katice Gligorijević Teodorović koja je bila Mirjanina majka i učenica Stevana Aleksića koji je bio učitelj slikanja i gorenavedenim umetnicima.

Spaljivanje moštiju Sv Save

Mirjana Teodorović Jančić rodila se 1925. u tadašnjem Velikom Bečkereku, školovanje je počela u svom rodnom gradu da bi se zatim preselila za Plandište pa u Modoš, današnji Jaša Tomić. Trgovačku akademiju je završila 1944. u tadašnjem Petrovgradu a potom odlazi u Beograd gde diplomira na Ekonomskom fakultetu. Bila je udata za operskog pevača Nikolu Jančića koji je umro 1985. godine.

Mirjana Jančić Teodorović je preminula 30. aprila ove godine.

Ovaj poklon Mirjane Teodorović Jančić, osim što obogaćuje i uvećava muzejski fond delima zavičajnih autora, ima bitan značaj u promovisanju samog čina zaveštanja predmeta jednoj ustanovi.

Koliko je ovo značajan poklon na otvaranju u ponedeljak u 19:00 će govoriti Siniša Onjin, v.d. direktora Narodnog muzeja Zrenjanin i Olivera Skoko, viši kustos Zbirke likovne umetnosti, a postavka se može pogledati do 20. jula.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
6.8 ° C
6.8 °
6.8 °
71 %
1.6kmh
10 %
Thu
13 °
Fri
14 °
Sat
16 °
Sun
18 °
Mon
10 °