Nasuvo sa krompirom- vojnički obrok koji je postao domaći
Potiče još iz vremena Napoleona.
Tesetina je u raznim oblicima uspela da se nađe na vojvođanskoj trpezi. Možda i najpoznatija verzija je ona koju zovemo „nasuvo“.
Navodno je dobilo ovaj naziv, pošto je jede „na suvo“, ali to nije provereno. Pritom, ne mora da se jede na suvo- možete uvek i zaliti nekim dobrim vinom, ako ste raspoloženi.
Uglavnom, radi se o testenini sa krompirom i zaprženim lukom. Ali, da krenemo redom.
Nasuvo sa krompirom se kod nekih zove i grenadir marš. Ovo ime je dobio u vreme Austrougarske po grenadirima, odnosno vojnicima-bombašima koji su kao sastavni deo pešadije naporno marširali i dobijali ova kalorična jela.
Zapravo, ovo jeste vojničko jelo koje je nastalo još u Napoleonovim ratovima. Ukusni obroci spremali su se od dostupnih i pre svega jeftinih namirnica. I dan danas je grenadirmarš jedno od tipičnih srednjeevopskih jela.
Naravno, kao i sa svakim jelom, svaka evropska država ponaosob ima svoju neku varijaciju, a ono što je tipično za Vojvodinu jeste- mešavina zaprženog luka, kuvanog krompira i testenine.
Nasuvo sa krompirom jeste tradicionalno jelo, koje je ukusno, a uz to se lako sprema. Potrebno vam je malo brašna, rezanci, crni luk, aleva paprika i krompir, obaren. Usitnite obaren krompir i pomešajte sa rezancima- obavezno posolite. Pre toga, luk i alevu papriku propržite na ulju, zatim sve sjedinite i to je to. Uživajte u tradicionalnom, ukusnom, vojvođanskom obroku! :)