Hrana i piće

Nasuvo sa krompirom- vojnički obrok koji je postao domaći

Potiče još iz vremena Napoleona.

Tesetina je u raznim oblicima uspela da se nađe na vojvođanskoj trpezi. Možda i najpoznatija verzija je ona koju zovemo „nasuvo“.

Navodno je dobilo ovaj naziv, pošto je jede „na suvo“, ali to nije provereno. Pritom, ne mora da se jede na suvo- možete uvek i zaliti nekim dobrim vinom, ako ste raspoloženi.

Uglavnom, radi se o testenini sa krompirom i zaprženim lukom. Ali, da krenemo redom.

Nasuvo sa krompirom se kod nekih zove i grenadirmarš. Ovo ime je dobio u vreme Austrougarske po grenadirima, odnosno vojnicima-bombašima koji su kao sastavni deo pešadije naporno marširali i dobijali ova kalorična jela.

Zapravo, ovo jeste vojničko jelo koje je nastalo još u Napoleonovim ratovima. Ukusni obroci spremali su se od dostupnih i pre svega jeftinih namirnica. I dan danas je grenadirmarš jedno od tipičnih srednjeevopskih jela.

grenadirmars ahogy tomatotree kesziti
foto: novalty

Naravno, kao i sa svakim jelom, svaka evropska država ponaosob ima svoju neku varijaciju, a ono što je tipično za Vojvodinu jeste- mešavina zaprženog luka, kuvanog krompira i testenine.

Nasuvo sa krompirom jeste tradicionalno jelo, koje je ukusno, a uz to se lako sprema. Potrebno vam je malo brašna, rezanci, crni luk, aleva paprika i krompir, obaren. Usitnite obaren krompir i pomešajte sa rezancima- obavezno posolite. Pre toga, luk i alevu papriku propržite na ulju, zatim sve sjedinite i to je to. Uživajte u tradicionalnom, ukusnom, vojvođanskom obroku! :)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button