1.4 C
Zrenjanin
5.12.2023.
Naslovna stranicaZabavaMuzikaNauka je izabrala 10 najsrećnijih pesama

Nauka je izabrala 10 najsrećnijih pesama

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Covid19, vakcinacija, nevakcinisani, propusnice, kiša, tmurno nebo, jesenji dani, sve skuplji dizel, ulje više i ne koristimo (eto nečeg dobrog i zdravog), virus sa radnim vremenom (od 22h do 01h) – i dosta! Hajde, nasuprot svemu ovome, da se okrenemo pesmama koje emituju ozbiljnu dozu sreće. Jer, petak je.

Muzika i sreća su oduvek bili usko povezani partneri, i sama nauka je bezbroj puta dolazila do ovog zaključka. Osim samog veselja, muzika može da pomogne i kada nam je potrebno da jasnije razmišljamo, da budemo produktivniji. Zato se na poslu sluša radio Klik FM. 😉

Photo by Eric Nopanen on Unsplash

Ali, hajde da se uhvatimo samo srećna muzike. Holandski neurolog, dr Jacob Jolij koji je ujedno zaljubljenik u muziku, 2015. godine je odlučio da otrkije šta to čini neku melodiju idealnu za podizanje raspoloženja. Iako je muzički ukus vrlo lična i individualna stvar, i ako jedna pesma nekoga učini srećnim – ne mora da znači da će isti uticaj imati i na nekog drugog, evo načina na koji se ipak došlo do neke određene formule sreće: različiti ljudi prosleđivali su pesme koje čine da se osećaju dobro, srećno, lepo, raspoloženo. Nakon toga rađena je analiza melodije, ritma, texta – svega što pesmu čini pesmom.

Photo by blocks on Unsplash

Dr Jolij je na ovaj način došao do zaključka da su nešto brže pesme najsrećnije, u proseku između 140 i 150 otkucaja u minuti. Naravno, bitna stavka je i da je pesma napisana u duru, da govori ili o srećnim događajima – ili o potpunim besmislicama. Nakon svih ovih analiza dr Jolij je napravio idealnu kombinaciju svih ovih parametara, a onda je krenuo u potragu za postojećim hitovima koji su odgovarali ovom šablonu.

I evo – za lep petak, stiže spisak ovog neurologa sa 10 najsrećnijih pesama.

  1. Queen – Don’t stop me now

2. ABBA – Dancing queen

3. The Beach Boys – Good Vibrations

4. Billie Joel – Uptown Girl

5. Survivor – Eye of the Tiger

6. The Monkees – I’m a believer

7. Cyndi Lauper – Girls just wanna have fun

8. Bon Jovi – Livin’ on a Prayer

9. Gloria Gaynor – I will survive

10. Katrina & the Waves – Walking on sunshine

Izvor: www.mentalfloss.com

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
66 %
8kmh
100 %
Tue
6 °
Wed
6 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
3 °