22.2 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaZabavaNauka je izabrala 10 najsrećnijih pesama

Nauka je izabrala 10 najsrećnijih pesama

European Top 44 Airplay chart

Covid19, vakcinacija, nevakcinisani, propusnice, kiša, tmurno nebo, jesenji dani, sve skuplji dizel, ulje više i ne koristimo (eto nečeg dobrog i zdravog), virus sa radnim vremenom (od 22h do 01h) – i dosta! Hajde, nasuprot svemu ovome, da se okrenemo pesmama koje emituju ozbiljnu dozu sreće. Jer, petak je.

Muzika i sreća su oduvek bili usko povezani partneri, i sama nauka je bezbroj puta dolazila do ovog zaključka. Osim samog veselja, muzika može da pomogne i kada nam je potrebno da jasnije razmišljamo, da budemo produktivniji. Zato se na poslu sluša radio Klik FM. 😉

Muzika 3
Photo by Eric Nopanen on Unsplash

Ali, hajde da se uhvatimo samo srećna muzike. Holandski neurolog, dr Jacob Jolij koji je ujedno zaljubljenik u muziku, 2015. godine je odlučio da otrkije šta to čini neku melodiju idealnu za podizanje raspoloženja. Iako je muzički ukus vrlo lična i individualna stvar, i ako jedna pesma nekoga učini srećnim – ne mora da znači da će isti uticaj imati i na nekog drugog, evo načina na koji se ipak došlo do neke određene formule sreće: različiti ljudi prosleđivali su pesme koje čine da se osećaju dobro, srećno, lepo, raspoloženo. Nakon toga rađena je analiza melodije, ritma, texta – svega što pesmu čini pesmom.

Muzika 1 1
Photo by blocks on Unsplash

Dr Jolij je na ovaj način došao do zaključka da su nešto brže pesme najsrećnije, u proseku između 140 i 150 otkucaja u minuti. Naravno, bitna stavka je i da je pesma napisana u duru, da govori ili o srećnim događajima – ili o potpunim besmislicama. Nakon svih ovih analiza dr Jolij je napravio idealnu kombinaciju svih ovih parametara, a onda je krenuo u potragu za postojećim hitovima koji su odgovarali ovom šablonu.

I evo – za lep petak, stiže spisak ovog neurologa sa 10 najsrećnijih pesama.

  1. Queen – Don’t stop me now

2. ABBA – Dancing queen

3. The Beach Boys – Good Vibrations

4. Billie Joel – Uptown Girl

5. Survivor – Eye of the Tiger

6. The Monkees – I’m a believer

7. Cyndi Lauper – Girls just wanna have fun

8. Bon Jovi – Livin’ on a Prayer

9. Gloria Gaynor – I will survive

10. Katrina & the Waves – Walking on sunshine

Izvor: www.mentalfloss.com

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
22.2 °
19 °
51 %
7.1kmh
79 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °