11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotŽivotni prostorNega sobnih biljaka u hladnijem periodu godine

Nega sobnih biljaka u hladnijem periodu godine

Za portal 105.rs piše Jovan Momirski iz cvećare Evergreen

European Top 44 Airplay chart

Kada je pravo vreme da se saksijske biljke, sa terasa i iz dvorišta, unesu u zatvoreni prostor?

Kada govorimo o unošenju biljaka u domove, moramo da budemo sigurni da su se stekli uslovi za to. Najpre mislim da kalendarski deo godine. Potom, bitno je da pratimo vremensku prognozu. Kakvo vreme nas očekuje u narednom periodu? Potrebno je da znamo da li se temperatura zaista spustila ili se vreme poigrava sa nama i dozvoliće nam još koji lep dan.Najbitnije kod unošenja biljaka je da ne dočekamo da biljke ostanu napolju, a temperature ispod 5 stepeni postanu sve učestalije.

Kakve uslove bi trebalo da obezbedimo biljkama u prostorijama u kojima ih držimo tokom hladnijeg perioda?

Kada ih unesemo, moramo da nadjemo adekvatno mesto. Mesto najviše mora da se ukombinuje sa biljkom. Ako su u pitanju na primer, benjamin, fikus, spatifilum, ljubičice, određene puzavice, sve one moraju biti blizu izvora svetlosti. Ako govorimo od dracenama, zamiokulkasima – zamijama, jukama, sanseverijama, sukulentima, one ne zahtevaju puno svetlosti. Svima je najbitnije da ne budu pored grejnog tela ili da ne stoje na njemu. Ako je grejanje podno, onda je važno da ne budu direktno na podu. Svakako se preporučuje orošavanje kako bi se napravila veća vlažnost u vazduhu.

sobno cveće
foto: milivi gerova from pixabay

Presađivanje biljaka u zimskom periodu – da ili ne?

Biljke presađujemo samo ako je to zaista potrebno. Ukoliko biljka ne može da bude u postojećoj saksiji, tj. prevrće se. Preporučen period za presađivanje je proleće. Biljku nikako nemojte presađivati kada je u periodu cvetanja.

Koliko je biljkama u hladnijim mesecima potrebno zalivanja i „hrane“?

One su u ovom periodu u fazi mirovanja pa im prihrana nije potrebna. Tome se posvetite na proleće. Što se zalivanja tiče, ne postoji period godine kada biljka traži manje ili više vode. Sve one imaju svoje potrebe za vodom koje se mogu povećati jedino ako je, u prostoriji u kojoj borave, pretoplo. Tada ih zalivajte malo više.

zalivanje sobne biljke
foto: simona takarevic from unsplash

Imate li neki „super“ savet za sve one koji gaje biljke u kućnim uslovima i žele da one prežive do proleća?

Biljke vole pažnju baš kao i ljudi. Nekada previše pažnje može da naškodi biljci.

Tokom zimskog perioda, treba obratiti pažnju na izvor toplote u domu, jer može doći do pojave žutih ivica na listovima. Biljkama može da šteti i hladan vazduh ako se prostorija prečesto provetrava, ali i oscilacija u temperaturi ako se u nekom periodu grejanje smanjuje.

U svakom slučaju, vodite računa o ovim stvarima i verujem da neće biti problema.

Uživajte u cveću, jer živeti sa cvećem je stil života.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °