Razno

Nemačko državljanstvo – koji su novi uslovi za sticanje?

Nemačko državljanstvo je postalo dostupnije stranim državljanima zahvaljujući novom zakonu koji je stupio na snagu u Nemačkoj. Ova reforma, predložena od strane trostranačke koalicione vlade levog centra, značajno smanjuje uslove za naturalizaciju i omogućava građanima da zadrže svoje prvobitno državljanstvo.

Nemačko državljanstvo – koji su uslovi za sticanje?

Prema novim pravilima, moguće je aplicirati za državljanstvo ove zemlje nakon pet godina života u Nemačkoj, umesto prethodnih osam godina, uz ispunjenje ostalih uslova. Deca rođena u Nemačkoj od stranih roditelja mogu dobiti nemačko državljanstvo ako je bar jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj pet godina, umesto prethodnih osam.

Posebno važno je to što građani koji dobiju državljanstvo Nemačke neće morati da se odreknu svoje originalne nacionalnosti, što je ranije bilo moguće samo za građane drugih zemalja EU. Takođe, Nemcima koji žele da steknu državljanstvo druge zemlje više nije potrebno posebno odobrenje nemačkih vlasti, niti će automatski izgubiti nemačko državljanstvo ako steknu i drugo.

Osim toga, kandidati koji pokažu izuzetna dostignuća u integraciji, kao što su odlični rezultati u školi, na poslu ili angažovanje u civilnom društvu, mogu da dobiju državljanstvo Nemačke čak i nakon samo tri godine boravka u njoj.

Ne propustite da pročitate: Izrada pasoša – detaljna procedura u 4 koraka.

Povezani članci

Back to top button