Neobični nadevi za picu
Od bosiljka, paradajza i mocarele pa sve do dimljenog mesa jelena, sipinog mastila, čokolade i krompir pirea
![Neobični nadevi za picu 1 chad montano from unsplash](wp-content/uploads/2021/11/chad-montano-from-unsplash-780x470.png)
Pica je jedno od najrasprostranjenijih jela na svetu. Od siromašnih radnika u Napulju koji su na pečeno testo dodavali jednostavne sastojke i to jeli, onako, na brzaka, pa sve do kraljeva i najbogatijih ljudi širom planete, svi su je probali.
Osnovni nadevi za picu bili su u boji italijanske zastave – bosiljak, mocarela i paradajz. Sasvim dovoljno da to bude jedan brz i ukusan obrok. Ipak, zaista je nerealno očekivati da su se, posle silnih putovanja po svim krajevima sveta, ti nadevi održali. U koju god državu da je pica zavirila, svi su želeli da daju neki svoj pečat.
![Neobični nadevi za picu 2 inna podolska JspLKUauwSI unsplash](wp-content/uploads/2021/11/inna-podolska-JspLKUauwSI-unsplash-1024x683.jpg)
Amerikanci, poznati kao ne baš kreativni kada je hrana u pitanju, očigledno nisu mogli da se odluče da li žele da jedu picu, pileće nagetse ili burgere i pomfrit, pa je neko u nekom trenutku izmislio Happy Meal picu koja je na sebi imala sve navedeno.
Potpuno je uobičajeno da se na picu dodaje povrće, ali mahunarke? Pa baš i ne. Pica sa pečenim pasuljem bila je pravi hit među brzim obrocima u Velikoj Britaniji sve do 2003. godine. U Brazilu, ako zatražite picu sa graškom budite sigurni da ste naručili jedan od pravih pica specijaliteta u ovoj zemlji. Takođe, kuvano jaje je u ovoj zemlji jedan od omiljenih nadeva.
![Neobični nadevi za picu 3 pablo macedo](wp-content/uploads/2021/11/pablo-macedo-pexels.png)
Krompir u obliku pomfrita kao nadev smo već spomenuli. Međutim, neko je otišao i korak dalje pa na spisak dodao i krompir pire.
Sir je jedan od osnovnih sastojaka pice od njenog nastanka, međutim mislim da u Napulju nisu mogli ni da zamisle da će se jednog dana, sir pomešan sa testeninom završiti na pici.
Četiri vrste sira – to je kombinacija koja se često sreće na jelovnicima picerija širom sveta, ali četiri vrste ribe, to možete pronaći samo u Rusiji. Sardina, tuna, skuša i losos, svi zajedno na jednom komadu testa, pa još posluženi hladni.
Kad smo već kod stanovnika mora, kraba je takođe uspela da nađe svoj put do pice, kao i sipa, preko svog matila. Kao što su paste i rižoto, u kojima se koristi ovaj sastojak, crni, tako je i pica sa mastilom crna i dovoljno čudna da se nađe na ovom spisku.
![Neobični nadevi za picu 4 roam in color ms from unsplash](wp-content/uploads/2021/11/roam-in-color-ms-from-unsplash.png)
![Neobični nadevi za picu 5 serdar arslan unsplash](wp-content/uploads/2021/11/serdar-arslan-unsplash.png)
Titulu najbolje pice na svetu 2008. godine, ponela je ona sa nazivom „Berluskoni“. Ime jeste dobila po tadašnjem premijeru Italije, ali nije nastala u ovoj zemlji. Došla je iz Finske i sa liste najpopularnijih pica skinula originalnu italijansku, zahvaljujući jednom sastojku… dimljenom mesu jelena.
U Danskoj ipak preferiraju konjsko meso na pici, a u Australiji naravno meso kengura, emua i krokodila.
Dodavanje svega i svačega na ovaj specijalitet, donelo je i slatke i voćne nadeve. Italijanima ne smete tražiti picu sa ananasom, a prilično smo sigurni da bi ista reakcija bila i na kokos. Kostarika je zemlja bogata kokosom i bilo je samo pitanje trenutka kada će ga dodati na picu.
Šveđani su oduševljeni kombinacijom pomenutog ananasa, banana, piletine i kikirikija.
![Neobični nadevi za picu 6 dilyara garifullina FuDC5GSm4rw unsplash](wp-content/uploads/2021/11/dilyara-garifullina-FuDC5GSm4rw-unsplash-1024x683.jpg)
Jabuke, kruške i koziji sir, pa jagode, balzamiko i piletina i to su kombinacije koje se na pici mogu probati širom sveta.
Polako, ali sigurno stižemo do čokolade, koja je svojim dolaskom, sa pice potisnula paradajz i sir, jer zaista ne idu zajedno. Pečeno testo sa istopljenom čokoladom više deluje kao neki keks koji se može pojesti nakon prave pice.
Naravno, i na našim prostorima postoje ovi majstorski pokušaji da se napravi originalna pica. Ne znam da li ste čuli za picu-pljeskavicu ili onu sa pečenom jagnjetinom. Pitanje je vremena kada će se i sarma naći u kombinaciji neke domaće picerije, mada se kupusa i svinjetine već dosetio neko.