Uoči prve dodele nagrade “Nestor Dimitrijević” obnovljena bista u Aleji velikana i postavljena nova ploča s imenom

Zrenjanin, gradska kuća
Zrenjanin, Gradska kuća; Foto: 105.rs

Po prvi put, svečanost dodele nagrade „Nestor Dimitrijević“ će se održati u Baroknoj sali Gradske kuće u ponedeljak, 16. oktobra, u podne. Ova prestižna nagrada, nedavno ustanovljena za izuzetne doprinose u oblasti obrazovanja i vaspitanja, obuhvata različite kategorije, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja. Pre same dodele, predstavnici Grada Zrenjanina i obrazovnih institucija će odati počast Nestoru Dimitrijeviću posetom njegovoj spomen-bisti u Aleji velikana, gde će položiti cveće.

Ova nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa, će se dodeljivati u šest kategorija, uključujući vaspitače u predškolskim ustanovama, nastavnike u osnovnim i srednjim školama, kao i profesore visokoškolskih institucija. Uslovi i kriterijumi za dodelu ove nagrade su jasno definisani pravilnikom usvojenim od strane Gradskog veća grada Zrenjanina, a temelje se na Odluci o uspostavljanju nagrade „Nestor Dimitrijević“.

Ova nagrada se dodeljuje svake godine povodom rođendana (14. oktobar) Nestora Dimitrijevića, poznatog građanina Velikog Bečkereka, prosvetnog filantropa i osnivača Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, koja je služila za obrazovanje siromašnih, ali talentovanih učenika i studenata. Nestor Dimitrijević je rođen, živeo i sahranjen u Zrenjaninu, gde i dalje počiva na Tomaševačkom groblju.