16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotHrana i pićeNikada ne kuvajte ovih 6 stvari u ekspres loncu

Nikada ne kuvajte ovih 6 stvari u ekspres loncu

European Top 44 Airplay chart

Kuvanje u ekspres loncu je brz, praktičan i efikasan način pripreme hrane koji može značajno smanjiti vreme potrebno za pripremu obroka. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje nije preporučljivo kuvati u ekspres loncu zbog potencijalnih rizika po bezbednost ili kvalitet hrane. Evo šest stvari koje nikada ne biste trebali da kuvate u ekspres loncu:

Jaja u ljusci

Kuvanje jaja u ljusci u ekspres loncu može rezultirati pucanjem ljuske zbog visokog pritiska. Ovo može izazvati pravi nered a jaja mogu postati veoma opasna po okolinu…

Testenina

Testenina se brzo kuva i nije potrebno koristiti ekspres lonac za njenu pripremu. Kuvanje testenine u ekspres loncu može dovesti do preteranog kuvanja i pretvaranja u kašu. Jasno vam je da to može uništiti teksturu i ukus jela.

Mlečni proizvodi

Kuvanje mlečnih proizvoda poput mleka, pavlake ili sira u ekspres loncu može rezultirati njihovim sagorevanjem zbog visoke temperature i pritiska u loncu. Iz lonca će vam kipeti i goreti, a to svakako želite da izbegnete.

Riba

Riba se brzo kuva i često postiže savršen rezultat bez upotrebe ekspres lonca. Kuvanje ribe u ekspres loncu može dovesti do preteranog kuvanja i raspadanja mesa ribe, što može uticati na njen ukus i teksturu.

Pržena hrana

Ukoliko hranu budete pržili u ekspres loncu možete da očekujete da ćete oštetiti lonac, da će ulje prskati na sve strane i goreti. Kada želite da pržite hranu koristite duboki tiganj ili šerpu, sigurnije je za sve.

Voće

Kuvanje voća u ekspres loncu može rezultirati preteranom raspadanju voća i gubitkom njegove teksture. Takođe, voće sadrži visok nivo prirodnog šećera, koji može izazvati prebrzo karamelizaciju ili sagorevanje kada se kuva pod visokim pritiskom.

U zaključku, ekspres lonac je koristan kuhinjski uređaj za mnoge namirnice, ali imajte na umu da postoje određene stvari koje nisu pogodne za kuvanje u njemu.

A da li ste probali da kuvate u plastičnoj kesi?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °