17.3 C
Zrenjanin
31.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninNoć Muzeja u Zrenjaninu

Noć Muzeja u Zrenjaninu

European Top 44 Airplay chart

U subotu, 18. maja, Zrenjanin će biti jedan od gradova učesnika manifestacije Noć muzeja. Od 17h do 24h, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom programu koji su pripremili Narodni muzej Zrenjanin i ostali učesnici. Sve aktivnosti su besplatne.

Izložbe u Noći muzeja

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, tokom Noći muzeja, posetioci mogu pogledati izložbu „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“. Ova izložba predstavlja remek-dela eminentnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Ivana Radovića, Marka Stupara i drugih. Kroz nekoliko tematskih segmenata, poput portreta, aktova, veduta gradova, primorskih motiva, mrtve prirode i tema socrealizma, upoznaćete se sa širokim spektrom umetničkih izraza i stilova.

Paralelno, u Malom salonu će biti predstavljena izložba „Nasleđe: kolekcija predmeta Nadežde Petrović. Više o tome pročitajte ovde.

U Kutku za decu i mlade, koji je deo Salona, posetioci će moći da pogledaju izložbu „Odjeci 2021–2024. – Izbor radova učenika iz kreativnih i likovnih radionica“. Izložba predstavlja odabrane radove koje su stvorili učenici od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole tokom kreativnih i likovnih radionica organizovanih od 2021. do 2024. godine. Radionice su vođene pod stručnim vođstvom Aleksandre Kurjak, koja je muzejska edukatorka, Ivane Arađan, više muzejske pedagoškinje, i Isidore Karlečik, pripravnice, koje su angažovane u Odeljenju za pedagoški rad i odnose s javnošću.

Stalne postavke muzeja

Što se tiče stalnih postavki muzeja, možete pogledati nekoliko zanimljivih izložbi. Na prvom spratu, tu je stalna postavka posvećena fotografiji koja obuhvata zbirku fotografija, fototeke i fotografije iz drugih fondova muzeja, s fokusom na rad fotografa Ištvana Oldala i druge važne ličnosti u razvoju fotografije na tom području. Takođe, možete videti poklon kolekciju dr Berenje Janoša iz Torde koja sadrži predmete iz oblasti genetike i oplemenjivanja biljaka. Na istom spratu je i postavka koja predstavlja interaktivne sadržaje u Legatu Uroša Predića, sa taktilnim modelom, audio-zapisima i aplikacijama za posetioce.

Na prvom spratu se takođe nalazi izložba radova polaznika umetničke sekcije Doma učenika „Angelina Kojić Gina“, kao i postavka novih akvizicija u legatu porodice Varadi, koja uključuje vredne predmete kao što su stara fotografija i srebrni set.

Na drugom spratu muzeja, možete pogledati stalnu postavku Zbirke stare i retke knjige, koja obuhvata knjige iz perioda od 16. do 20. veka, uključujući najluksuznija izdanja religijskih knjiga, rukopisne knjige i najstarije izdanje koje muzej čuva, datirano još iz 16. veka.

Noc muzeja NMZ 4

Noć muzeja će biti zabavna i deci

U muzeju su organizovane različite radionice za decu, osmišljene kako bi im pružile zabavno i edukativno iskustvo.

Prva radionica, „Muzejska potraga“, namenjena je deci uzrasta od 7 do 13 godina. Deca će biti vođena kroz postavku na drugom spratu, gde će im biti postavljeni različiti zadaci čija rešenja vode do zagonetnog predmeta. Ova aktivnost je osmišljena da podstakne njihovu radoznalost i istraživački duh, a autorka radionice je Aleksandra Kurjak, muzejska edukatorka.

Druga radionica, „Vuneni svet u bojama: radionica izrade pregača i tozluka“, deo je izložbe „Nasleđe: kolekcija predmeta Nadežde Petrović“ i namenjena je deci uzrasta od 6 do 10 godina. Deca će koristiti raznobojnu vunicu da prave tradicionalne pregače ili grejače za noge – tozluke, lepeći je na platno. Aleksandra Kurjak je i autorka i voditeljka radionice.

Treća radionica, nazvana „Moja igračka od gline“, održava se u atrijumu muzeja. Posetioci će imati priliku da se zabave praveći igračke od gline, inspirisane igračkama iz prošlosti ili savremenim igračkama. Pored toga, deca će moći da crtaju, boje i ukrašavaju svoje igračke na papiru. Ova radionica ne samo da ima edukativni karakter, već podstiče maštu, individualnost i kreativno izražavanje dece. Preporučeni uzrast za ovu aktivnost je od 4 do 10 godina, a autori su Tatjana Petrović, Dijana Boroš i Aleksandar Šalamon, stručnjaci iz muzeja.

noć muzeja

Bogat muzički program će ulepšati Noć muzeja

Zvuči kao da će biti veče puno raznovrsne muzike na Noći muzeja! Počinje sa horom učenika osnovne Muzičke škole, što će biti divno za atmosferu. Kasnije, nastupaju različiti ansambli, od klasičnog trija do dueta gitara, pa sve do duvačkog orkestra. Bilo bi zanimljivo čuti kako će trio sa klarinetom, kontrabasom i harmonikom izvesti Enio Morikoneovu „Gabrielovu obou“, a Sekstet sa šest muzičara sigurno obećava uzbudljiv završetak sa Gunoovom „Ave Marijom“ i Mešenkovim „Tangom Železnička stanica“.

Na prvom spratu, čini se da će biti poseban fokus na klasičnoj umetnosti, dok će na drugom spratu gitarski dueti dominirati programom. S obzirom na širok spektar muzičkih žanrova i instrumenata, svako će moći da pronađe nešto što voli.

Kulminacija večeri biće koncert školskog benda „Pepsi“, koji će izvesti popularne pesme koje su sigurno poznate mnogima. Na kraju, di-džej Mario će preuzeti kontrolu atmosfere sa hitovima pop muzike, pružajući zabavu do kasno u noć. Ovo je definitivno događaj koji će zadovoljiti različite ukuse i interesovanja posetilaca Noći muzeja.

Noć muzeja donosi i niz drugih aktivnosti

Evropski dan i noć muzeja u Savremenoj galeriji Zrenjanin, koji se održava u subotu, 18. maja, nudi bogat program za posetioce svih uzrasta. U Salonu galerije biće otvorena autorska izložba „Jovan Bijelić u Umetničkoj koloniji Ečka“ od 12h do 24h.

Za najmlađe će biti organizovan „Koncertić“ klasične muzike, gde će Mina Mladenović, Rade Živanović, Jelena Lazić i Vesna Vučurević izvoditi dela inspirisana prolećem kompozitora poput Mocarta, Betovena i Mendelsona. To traje od 12h do 13h. Nakon toga, deca će imati priliku da učestvuju u likovnoj radionici „Slikaonica“ u 17h.

Za ljubitelje horske muzike, Zrenjaninski kamerni hor će održati koncert sa modernim kompozicijama u 19h. Kasnije tokom večeri, biće prikazan dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Jovana Bijelića, a zatim će uslediti umetnički performans „Kibicfenster“, koji će posetiocima pružiti poseban pogled na svet umetnosti.

Paralelno sa aktivnostima u Savremenoj galeriji, u drugim kulturnim institucijama u Zrenjaninu takođe će biti zanimljivi događaji. U Kulturnom centru Zrenjanin biće retrospektivna izložba likovnih radova učenika, modna revija, dok će Narodno pozorište „Toša Jovanović“ izvesti predstavu „Telefon mrtvog čoveka“. Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanin takođe će imati izložbu i likovnu radionicu za decu i odrasle.

Osim toga, u kulturnoj stanici „Baštinar – Mlin“ u Perlezu, Zrenjaninski kamerni orkestar će održati koncert, a kasnije će nastupiti nekoliko lokalnih bendova u humanitarne svrhe. Takođe, Udruženje žena „Veliko srce“ organizuje izložbu starih fotografija Lazareva u Domu omladine u Lazarevu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
scattered clouds
17.3 ° C
17.3 °
17.3 °
79 %
1.7kmh
40 %
Pet
23 °
Sub
28 °
Ned
26 °
Pon
29 °
Uto
20 °