11.7 C
Zrenjanin
28.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninNovčana pomoć od 20,000 evra za kupovinu prvog stana

Novčana pomoć od 20,000 evra za kupovinu prvog stana

European Top 44 Airplay chart

Država Srbija pruža podršku novim majkama koje su stupile u roditeljstvo tokom ove godine putem programa koji omogućava finansijsku pomoć za kupovinu prvog stana. Ova inicijativa, sprovedena od strane Vlade Srbije, ima za cilj rešavanje stambenih potreba mladih porodica.

Maksimalni iznos koji majke mogu dobiti iznosi 20.000 evra. Pravo na ovu podršku imaju majke koje su rodile dete od 1. januara 2024. godine i kasnije. U izuzetnim situacijama, u slučaju smrti majke, ovo pravo može ostvariti i otac deteta. Nema ograničenja za godine podnosioca zahteva.

Za ovu svrhu, ove godine je izdvojeno 1,5 milijardi dinara iz budžeta. Sredstva su namenjena raspodeli svim parovima koji apliciraju. U protekle dve godine, 583 majki je iskoristilo ovu podršku. Novčana sredstva mogu se koristiti na nekoliko načina:

  • Za izgradnju kuće u devastiranim područjima lokalnih samouprava, pokriva se 50% vrednosti radova.
  • Za izgradnju kuće u ostalim lokalnim samoupravama, pokriva se 20% vrednosti radova.
  • Za kupovinu kuće ili stana, pokriva se 20% vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, do maksimalno 20% kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti.

Vlasništvo nad kućom ili stanom od strane podnosioca zahteva ili njihovog partnera nije dozvoljeno. Ukupni prihodi podnosioca zahteva i partnera ne smeju preći dve prosečne neto mesečne zarade zaposlenih u Srbiji.

Kako se prijaviti i šta je potrebno za prijavu?

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je obezbedilo sve neophodne obrasce i informacije na svojoj veb stranici. Podnosioci zahteva treba da prilože više od 20 dokumenata, uključujući lične karte, uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih za decu i uverenje o bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Pored toga traži se i uverenje o nevlasništvu nad kućom ili stanom, tehnički opis radova i potpisan predugovor sa pravnom osobom ovlašćenom za projekat i građevinske radove.

Odluka o dodeli novčanih sredstava donosi se putem posebne Komisije koja je imenovana u martu 2022. godine, a zaseda prema potrebama u skladu sa brojem pristiglih zahteva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
11.7 ° C
16.7 °
11.7 °
80 %
2.1kmh
0 %
Uto
25 °
Sre
24 °
Čet
25 °
Pet
28 °
Sub
21 °