20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaObnovljena postavka slovačkog kulturnog nasleđa

Obnovljena postavka slovačkog kulturnog nasleđa

European Top 44 Airplay chart

Obnovljena je postavka slovačkog kulturnog nasleđa, koja se nalazi u okviru stalne postavke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin. Svečano će biti otvorena u četvrtak, 28. decembra, u 13h. Rekonstrukciju je podržala Kancelarija za Slovake u dijaspori kroz Asocijaciju za istraživanje kulture Slovaka u Vojvodini iz Bačkog Petrovca.

Stalna postavka Etnološkog odeljenja upoznaje nas sa načinom života ovdašnjeg stanovništva u prošlosti. Tako se na postavci mogu videti, između ostalog, enterijeri starih soba iz perioda kraja 19. i početka 20. veka, a posebno je prikazana obnovljena slovačka seoska soba iz istog perioda. Restauraciju su izvršili Patrik Rago i Ivica Grujić Litavski iz Asocijacije za istraživanje kulture Slovaka u Vojvodini, uz zahvalnost članicama udruženja žena Ruža iz Aradca: Mari Viljačikovo, Zuzani Jančovo i Mari Vozafovo. Osim pranja, peglanja i sređivanja tekstila, nabavljen je veliki broj predmeta koji su upotpunili izgled ove sobe.

U okviru ovog poduhvata, muška i ženska narodna nošnja takođe su obnovljene. Deo nošnje je konzerviran, deo je rekonstruisan, a jedan deo narodne nošnje je nabavljen. Nadležni kustos iz zrenjaninskog muzeja je Branka Sikimić, etnolog.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °