25.6 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaRaznoOd sutra se prijavite za subvencije za kupovinu električnih vozila

Od sutra se prijavite za subvencije za kupovinu električnih vozila

European Top 44 Airplay chart

Od sutra, 13. febraura se možete prijaviti za subvencije za kupovinu električnih vozila koje se dobijaju od države.

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, najavila je inicijativu Ministarstva za podršku kupovini električnih vozila kao deo mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine. Za 2024. godinu, ministarstvo je obezbedilo sredstva koja će biti dodeljena prema pristiglim zahtevima građana i privrede, do 31. oktobra. Za ovu inicijativu izdvojeno je 170 miliona dinara.

Mogu se prijaviti fizička lica, pravna lica i preduzetnici, a zahtevi za subvencije mogu se podneti ministarstvu do navedenog datuma.

Prema ranije usvojenoj uredbi, podrška će biti dostupna za kupovinu različitih vrsta električnih vozila. Građani i pravna lica koji žele da koriste subvenciju za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla mogu računati na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za električne motocikle, motocikle sa bočnim sedištem, teške tricikle, lake i teške četvorocikle, predviđena je podrška od 500 evra.

Najveći iznos subvencije biće dostupan za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje. Takođe i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone. Ovi iznosi se kreću od 2.500 do 5.000 evra, zavisno od vrste vozila. Ministarka je takođe izjavila da će se ukoliko interesovanje građana i privrede premaši opredeljen iznos, ministarstvo potruditi da obezbedi dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
25.6 ° C
25.6 °
22.3 °
36 %
7.1kmh
70 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °