20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportOdbojkaški klub "Proleter"

Odbojkaški klub „Proleter“

Predrag Tanacković, dugogodišnji sportski i odbojkaški radnik i trener u klubu, pričao nam je o aktivnostima i uspesima kluba.

Odbojkaški klub „Proleter“ postoji od 2009. godine u Zrenjaninu. Inicijativa za stvaranje kluba došla je iz razloga nedostatka muške odbojke u gradu Nakon nekoliko godina, klub je proširio svoje aktivnosti dodajući ženske selekcije. Danas, klub funkcioniše uspešno sa selekcijama oba pola.

Kako ste organizovani?

Odbojkaške ekipe treniraju na nekoliko različitih lokacija, uključujući Medicinsku školu, Osnovnu školu „Đura Jakšić“ i halu „Zvonimir Zvonko Vujin“. Osim redovnih treninga i takmičenja u svojim odgovarajućim kategorijama, ovaj klub je poznat po svojim redovnim nastupima na završnim turnirima, kako u pokrajini tako i širom Srbije.

03 1

Koje vrednosti su u prvom planu?

Uvek ističemo da je pored učenja odbojke, klub posebno fokusiran na vaspitanje dece i promociju vrednosti kao što su tolerancija i prihvatanje različitosti. Deca se uče kako da se nose sa porazima i kako da se raduju pobedama, a takođe se podstiču na timski rad, borbu i razvoj veština potrebnih za neki budući život. Druženje se ističe kao ključna vrednost koju klub promoviše, kao inicijalna motivacija dece za bavljenje sportom.

Kada je najzgodinije da deca počnu da se bave odbojkom i zašto?

Preporučuje se da deca počnu sa fizičkim aktivnostima što je moguće ranije, čak od trenutka kada počnu puzati. Za ozbiljnije bavljenje sportom, kao što je odbojka, preporučuje se da se sačeka do neke šeste godine života, kada su deca spremna i fizički i mentalno za takve aktivnosti. Odbojka je opisana kao složen sport koji zahteva brzu reakciju, razmišljanje i razvoj timskih veština, čime se istovremeno podučavaju i životne lekcije.

01 1

Kako se finansirate?

Deo sredstava kojima se finansiramo dolazi iz gradskog budžeta. Ostatak, koji je potreban za normalno funkcionisanje kluba obezbeđujemo od članarina ili uz pomoć prijatelja kluba i sponzora koji nam pomažu.

Šta smatrate najvećim uspehom kluba?

Odbojkaški klub Proleter naglašava svoju posvećenost radu sa mlađim uzrastima, uključujući decu iz Zrenjanina i okolnih mesta u svojim selekcijama. Ovaj pristup je rezultirao značajnim uspesima u mlađim kategorijama na nivou Srbije. Ipak, najveći uspeh za mene kao trenera, je kada znam da sam nekoga od njih uspeo da izvedem na pravi put i da će postati pre svega dobri ljudi.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...