Održavanje i oštrenje noževa

Noževi su jedan od najvažnijih alata u svakoj kuhinji. Bilo da se bavite pripremom jednostavnih jela ili složenih gurmanskih specijaliteta, dobar nož čini sve lakšim i efikasnijim. Međutim, da bi noževi dugo služili, potrebno je da ih redovno održavate. Investicija u kvalitetne noževe nije dovoljna. Morate znati cake za oštrenje noževa, izoštravate i čuvate, kako bi zadržali svoju oštrinu i funkcionalnost tokom vremena.
Zašto je oštrenje važno?
Kada kupite dobar nož, možda ćete pomisliti da ćete ga koristiti godinama bez potrebe za oštrenjem. Međutim, vremenom čak i najkvalitetniji noževi postanu tupiji. To se događa zato što oštrica postepeno gubi svoju oštrinu usled svakodnevne upotrebe. Bez oštrenja, nož postaje manje efikasan, što može dovesti do nesigurnog sečenja i čak oštećenja hrane koju pripremate.
Oštrenje noža je proces koji podrazumeva skraćivanje i obnavljanje oštrice. Iako ovo možda zvuči kao jednostavan proces, on je veoma važan, jer loše oštrenje može čak i uništiti nož. Zato je važno koristiti pravi alat i tehniku.
Kako pravilno oštriti nož?
Oštrenje noževa može se obaviti na nekoliko različitih načina – od kamena za oštrenje, preko električnih oštrača, do profesionalnih usluga. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, ali najpreciznija i najefikasnija metoda ostaje upotreba kamena za oštrenje. Kameni su dostupni u različitim vrstama i gradacijama, pa ćete morati da izaberete onaj koji vam najviše odgovara.
Upotreba kamenova za oštrenje – Ovo je najtradicionalniji i najprecizniji način oštrenja. Prvi korak je da odaberete odgovarajući kamen. Za početak, možete koristiti kamen sa grubim zrnima (oko 1000 grama), a kasnije preći na finiji kamen (oko 3000 ili 4000 grama) kako biste postigli krajnje oštrenje.
Pomoću kamenova za oštrenje, nož treba povući kroz kamen pod određenim uglom, obično između 15 i 20 stepeni. Bitno je da to radite polako i pažljivo, kako biste osigurali ravnomerno oštrenje duž cele oštrice. Takođe, potrebno je da povlačite nož kroz kamen u oba smera – prema sebi i od sebe – kako biste postigli što bolji rezultat.
Električni oštrači – Ovi uređaji nude brže i lakše rešenje za oštrenje, ali ne mogu pružiti isti nivo preciznosti kao kamenovi. Električni oštrači obično rade na osnovu rotirajućih točkića ili brusnih traka, koje automatski podešavaju pritisak na oštricu. Iako je ovo brz način za postizanje zadovoljavajuće oštrine, on može biti manje nežan prema vašim noževima u poređenju sa kamenovima.
Profesionalne usluge – Ako niste sigurni kako da oštrite noževe, ili jednostavno želite da budete sigurni da će posao biti obavljen pravilno, možete se obratiti profesionalcima. Profesionalci koriste specijalizovane alate i tehnike za oštrenje noževa, i mogu doneti oštricu na visoki nivo preciznosti.
Izoštravanje noževa: Dnevna rutina
Iako oštrenje treba obavljati nekoliko puta godišnje (zavisno od učestalosti korišćenja), izoštravanje noževa je nešto što možete da radite svakodnevno. Izoštravanje je proces u kojem se poravnava oštrica noža, kako bi se obnovila njena oštrina bez uklanjanja velikih količina metala.
Najčešće za ovo koristimo čelični štap. Ovaj alat je jednostavan za korišćenje, i može se koristiti čak i nakon svakog sečenja, čime će vaši noževi ostati u dobrom stanju između oštrenja.
Da biste izoštrili nož, držite ga pod uglom od 20 stepeni i polako povlačite nož duž štapa. Važno je da ponovite ovu akciju nekoliko puta sa obe strane oštrice. Na ovaj način ćete obnoviti njenu oštrinu i sprečiti da se nož potpuno otupi.
Pravilno čuvanje noževa
Skladištenje noževa takođe ima važnu ulogu u održavanju njihove oštrine. Ako noževe čuvate nesavesno, može doći do oštećenja oštrice. Prvi savet je da noževe ne ostavljate u fiokama, gde mogu doći u kontakt sa drugim metalima, što može izazvati oštećenje oštrice.
Najbolji način za čuvanje noževa je korišćenje stalaka za noževe, magnetskih traka ili kutija za noževe koje omogućavaju da noževi budu bezbedni i van domašaja drugih objekata. Takođe, ako imate noževe u fiokama, koristite zaštitne omote ili kutije koje će ih držati odvojene od drugih predmeta.
Takođe, preporučuje se da noževe ne perete u mašini za sudove. Visoke temperature i agresivni deterdženti mogu oštetiti oštricu i dršku. Umesto toga, perite ih ručno, koristeći blagi deterdžent i nežni sunđer.
Kako produžiti vek trajanja noževa?
Pravilno održavanje noževa ne završava se samo sa oštrenjem i izoštravanjem. Ako želite da vam noževi traju dugi niz godina, morate im pružiti stalnu pažnju. Redovno proveravajte stanje drške noža – ona može da postane oštećena, posebno ako je izrađena od prirodnih materijala poput drveta. Ako primetite bilo kakve znakove oštećenja, kao što su pukotine ili lomljenje, bolje je zameniti dršku pre nego što dođe do daljih problema.
Takođe, obratite pažnju na to kako koristite noževe. Nemojte koristiti kuhinjske nože za sečenje tvrdih predmeta kao što su kosti ili otvaranje konzervi, jer to može uzrokovati savijanje ili pucanje oštrice. Uvek koristite nož u skladu sa njegovom namenom.
Sada kada znate tajne za održavanje noževa, saznajte i kako održavati daske za sečenje.