22.2 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotZdravljeOjačajte leđa uz ove tri vežbe (VIDEO)

Ojačajte leđa uz ove tri vežbe (VIDEO)

European Top 44 Airplay chart

Danas gotovo da i ne postoji osoba od koje nećete čuti da ima bolove u leđima posle radnog dana, treninga ili uobičajenih aktivnosti.

Jačanje leđnih mišića je prvo čemu bi trebalo da se posvetimo, posebno ako ovoj grupi mišića nismo pridavali pažnju u prehodnim godinama. Ojačajte leđa za svega 20-30 minuta, 3-4 puta nedeljno, ali uz disciplinovan rad. Od rekvizita biće potrebni tegovi od 1 kg i prostirka za vežbanje Umesto tegića možete koristiti i flašice vode, dodaje Jasna Radivojev, fitnes instruktorka.

Ovo su tri jednostavne vežbe za leđne mišiće, ali uključuju i druge grupe, pa su benefiti višestruki.

Ojačajte leđa ovako

Kod prve vežbe ležimo na stomaku. Tegovi su u rukama koje, savijene u laktovima pod pravim uglom, držite pored tela. Istovremeno podižemo ruke i noge od poda, a onda dok su noge u izdržaju, ispružite ruke iznad poda. Nakon toga se vraćate u početni položaj. Vežbu ponovite 10-12 puta.

Kod izbođenja druge vežbe, oslonjeni smo šakama i kolenima na pod, a teg držimo u jednoj ruci. Suprotna ruka i noga idu do horizontalnog položaja i tada ispruženom rukom „crtamo“ krugove ka unutra šest puta. Nakon toga, vraćamo se u početnu poziciju. Ponovite ovu vežbu osam puta na jednoj strani pa prebacite teg u drugu ruku i sve to ponovite na drugoj strani.

Ponovo smo na stomaku, noge su malo razmaknute, a teg je u rukama iza leđa. Istovremeno podižemo ruke i noge i u tom položaju se zadržimo 1-2 sekunde pa se spustimo na podlogu. Vežbu ponavljamo 10-12 puta.

Ovaj set vežbi možete ponavljati svakog drugog dana u tri serije, savetuje Jasna.

Pet najboljih vežbi za struk će oblikovati vašu figuru pre proleća, a možete ih kombinovati sa vežbama za leđa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
22.2 °
19 °
51 %
7.1kmh
79 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °