16.7 C
Zrenjanin
30.05.2024.
Naslovna stranicaSportOlimpijske igre u Parizu - 100 dana do početka

Olimpijske igre u Parizu – 100 dana do početka

U medalje je utisnut komad gvožđa sa Ajfelovog tornja, a maskote su kape koje su se nosile tokom francuske revolucije 1789. godine.

European Top 44 Airplay chart

Još tačno 100 dana ostalo je do dana kada će u Parizu biti otvorene 33. Letnje Olimpijske igre. Glavni grad Francuske će se tako priključiti Londonu, kao grad koji je domaćin ovog najvećeg sportskog događaja bio tri puta. Pariz je najbolje sportiste sveta do sada ugostio 1900. i 1924. godine, a tačno jedan vek kasnije, domaćin Olimpijskih igara biće treći put.

Igre će početi 26. jula, a trajaće do 11. avgusta. Za to vreme, na 15 olimpijskih takmičarskih mesta nadmetaće se 10.500 sportista. Oni će se boriti u 32 sporta za 329 zlatnih medalja.

Ukoliko bezbednosne procene ne budu drugačije, Igre u Parizu biće prve koje su otvorene van stadiona. Planirano je da svečana ceremonija otvaranja bude održana na reci Seni, ali o tome će se definitivno odlučiti kada bezbednosna situacija bude detaljno procenjena. Zamišljeno je da nacionalni timovi budu na čamcima na delu Sene kroz centar Pariza, a u dužini od šest kilometara. U slučaju da se scenario promeni, otvaranje će biti održano na Stadionu Francuska ili na Trokaderu.

Medalje od gvožđa sa Ajfelovog tornja

U medalje koje će biti dodeljene sportistima, utisnuti su šestougani novčići iskovani od gvožđa sa Ajfelovog tornja. Delovi konstrukcije su skinuti prilikom renoviranja i čuvani na tajnoj lokaciji. Dizajn medalje uradila je francuska kompanija za luksuzni nakit, a nacinalna kovnica će iskovati ukupno 5.084 olimpijska odličja. Na poleđini medalje nalazi se grčka boginja pobede Nika, sa Akropoljem na jednoj i Ajfelovom kulom na drugoj strani.

Olimpijske igre - medalja

Sportovi na Olimpijskim igrama u Parizu

Od novih sportova u Parizu će se pojaviti brejkdens, plesni stil nastao u Americi sedamdesetih godina.

Karate i bejzbol više nisu olimpijski sportovi, a BMX bicikl, skejtbord, sportsko penjanje i surfovanje, koji su svoj debi doživeli u Tokiju, ostaju olimpijske discipline.

Kako do ulaznica za Olimpijske igre?

Ulaznice za Olimpijske igre već su dostupne, a prodaju se po principu „ko prvi devojci, njemu devojka“. Kupovina je moguća samo na sajtu „Pariz 2024″. Veliki broj kompleta ulaznica je već prodat, ali se redovno dodaju novi kontigenti.

Najniža cena karata za olimpijske događaje iznosi 24 evra.

Bezbednost

Procena bezbednosti i procena rizika povodom održavanja letnjih Olimpijskih igara, trajaće do samo početka ovog događaja. Od toga će zavisiti i mesto održavanja ceremonije otvaranja.

Tokom održavanja Igara, o sportistima, delegacijama i gledaocima, brinuće oko 20.000 vojnika i 40.000 policajaca koje je angažovala francuska vlada za obezbeđenje.

Takođe, imaške podršku i oko 2.000 vojnika i policajaca iz drugih zemalja.

Službe bezbednosti su proveravale milion ljudi u vezi sa Igrama, među njima i sportiste, stanovnike koji žive u blizini olimpijskih objekata, medicinsko osoblje i volontere.

Premijer Francuske rekao je da je pretnja od terorističkih napada realna i da je bezbednosti posvećena ogromna pažnja.

Srbija u Parizu

Olimpijski tim Srbije u ovom trenutku broji 82 takmičara, a s obzirom na to da neki kvalifikacioni turniri i takmičenja tek predstoje, ovaj broj biće sigurno veći. Tako će, naš tim biti najbrojniji do sada. Na Igrama u Tokiju, pod zastavom Srbije, nastupilo je ukupno 87 takmičara.

Na 100 dana od početka Olimpijskih igara, kompanija Nilsen Grejsnout Sports, koja prati velika sportska takmičenja širom sveta, prognozirala je osvajanje 10 medalja nacionalnom timu Srbije, i to čak pet zlatnih.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
16.7 ° C
16.7 °
16.7 °
83 %
1.1kmh
8 %
Čet
16 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
25 °
Pon
27 °