Razno

Olimpijske igre u Parizu – Srbiji 11 medalja?

Olimpijske igre u Parizu počeće za 30 dana. Kompanija Nilsen Grejsnout Sports, koja prati velika sportska takmičenja širom sveta, prognozirala je da će Amerikanci i ovoga puta osvojiti najviše medalja, čak 123, od kojih će 37 biti zlatnih.

Prema trendu od prethodnih olimpijskih godina, očekuje se da će kineski sportisti osvojiti najviše zlata. Mada, prema prognozi ove kompanije broj zlata za Kinu je 36, a ukupan broj medalja 87.

olimpijske igre u parizu

Olimpijske igre u Parizu, osma prilika za Amerikance da budu najbolji

Ukoliko se ove prognoze obistine, Olimpijske igre u Parizu bi bile osme u poslednjih 32 godine, na kojima su američki olimpijci osvojili najviše medalja. U Barseloni, 1992. godine, najtrofejniji tim je bio tzv. Unified tim, Sovjetskog saveza i drugih država koje su se takmičile pod neutralnom zastavom.

Sledeći na listi je bio američki tim, kome se pripisala titula najtrofejnijeg na ovim Igrama. Nakon toga, poslednji put kada Amerikancima nije uspelo da osvoje najviše medalja, bilo je 2008. godine u Pekingu, kada je Kina bila domaćin.

olimpijske igre u parizu

Posle SAD i Kine, najveći broj medalja u Parizu, prognozira se Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji, Japanu, Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Južnoj Koreji.

Kompanija Nilsen Grejsnout Sports je Srbiju stavila u prvih 30 zemalja na ovoj listi. Prognoza je da će naši sportisti osvojiti 11 medalja, od kojih će čak 5 biti zlatnih.

Napoznati momenta čak i za ovu svetsku kompaniju su ruski i beloruski sportisti, koji su bili odustni sa većine velikih sportskih takmičenja u poslednje dve godine, zbog rata u Ukrajini.

Njihovo učešće, kao ni nivo spremnosti i konkurentnosti, nisu izvesni i poznati.

Za svaku zlatnu medalju Srbija daje 200 hiljada evra

Mesec dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu, predsednik Srbije izneo je svoju prognozu o broju medalja. Očekuje ih 10 u Parizu, a za svako zlato, osvajačima će pripasti 200 hiljada evra nagrade.

Olimpijske igre u Parizu biće svakako posebne za našu zemlju, jer Olimpijski tim Srbije trenutno broji 109 takmičara, što je rekordan broj na dosadašnjim nastupima naše zemlje na Igrama.

Poslednji su se za Pariz kvalifikovali odbojkaši Srbije.

Više o Olimpijskim igrama u Parizu, čitajte ovde.

Kupovina karata za sve događaje na Olimpijskim igrama u Parizu, moguća je samo preko zvaničnog sajta „Paris 2024“.

Povezani članci

Back to top button