Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaProjektiBezbednije na drumuOpasne saobraćajne lokacije na području Zrenjanina: raskrsnica Obale Sonja Marinković, Brigadira Ristića...

Opasne saobraćajne lokacije na području Zrenjanina: raskrsnica Obale Sonja Marinković, Brigadira Ristića i Obilićeve

Potreba da se skrene levo na Obalu Sonje Marinković iz Obilićeve ulice, za vozače, može biti prava noćna mora. Posebno u jutarnjem i popodnevnom saobraćajnom špicu. Ova opcija je poslednja kada govorimo o prvenstvu prolaza, jer se moraju propustiti vozila koja nailaze od kružnog toga kod Avale, ulicom Brigadira Ristića. Prednost se mora dati pešacima koji prelaze pešački prelaz u Obilićevoj, ali i onaj na Obali Sonje Marinković. Takođe, prednost imaju vozila koja stižu iz centra. Ta vozila imaju mogućnost da se kreću u dve trake. Leva vodi pravo, a desnom možete skrenuti u Obilićevu ili nastaviti pravo.

Rešenje problema, eventualno leži u tome da se desna traka Obale Sonje Marinković koristi isključivo za skretanje desno.

Ovde vozači koji skreću u Obilićevu, često zaborave na žmigavac i dovode u zabludu one koji čekaju da se uključe iz Obilićeve, a na taj način produžavaju čekanje i stvaraju gužvu.

obiliceva 03
Uključenje vozila iz Obilićeve ulice na put sa prvenstvom prolaza (foto: 105.rs)

Tako bi oni iz Obilićeve ranije dobili informaciju o tome kuda ide koje vozilo i znali da li da čekaju vozilo iz pravca centra ili ne – kaže Dalibor Lalić, instruktor vožnje u Auto-školi Plus.

Dodatnu komplikaciju ovoj raskrsnici daje i uključenje vozila koja izlaze sa obližnje benzinske pumpe. Uz bicikliste koji se kreću kolovozom, jer na ovoj deonici puta ne postoje biciklističke staze, vrlo često nastane potpuni kolaps.

obiliceva 04
Uključenje vozila sa benzinske pumpe na put sa prvenstvom prolaza (foto: 105.rs)

Milovan (53) je u Zrenjaninu vozač već trideset godina i kaže da je mnogo puta na ovoj raskrsnici video „čukanja“. Nekoliko puta su tu obarali bicikliste koji se provlače između vozila. Njegovog „megana“ je pre 3 godine, baš tu, očešao vozač koji se uključivao iz Obilićeve ka centru i nije propustio njega koji je dolazio od kružnog toga.

obiliceva maps
Raskrsnica Obala Sonje Marinković, Obilićeva, Brigadira Ristića (foto: Google maps)

Pomenuti kružni tok jeste rasteretio magistralu i omogućio da saobraćaj teče, ali upravo zbog stalnog priliva vozila iz tog pravca koja imaju prvenstvo prolaza, skretanje levo iz Obilićeve ka centru postaje ogroman problem za vozače. Pešacima je bezbednost dovedena u pitanje, jer ih vozači, upravo zbog prilike da se uključe na glavni put, često ne propuštaju.

Andrija (17) je srednjoškolac koji iz prigradskog autobusa izlazi na magistrali, a zatim Obilićevom nastavlja ka Maloj Americi gde pohađa školu.

Andrija kaže da mora da bude mnogo oprezan, jer vozila stižu sa tri strane, a često ne žele da stanu ili staju tik pred pešački prelaz.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...