Bezbednije na drumu

Opasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: put ZR-NS, zemljani putevi

Kada na izlazu iz Zrenjanina, na putu ka Novom Sadu, vozači prođu kružne tokove i prvo odvajanje za Aradac, obično dodaju gas i kreću se brže jer je put širok, drže pravac, a asfalt je relativno dobar. Malo dalje, nailazi se i na drugu aradačku raskrsnicu, koja je još šira i prilično je pregledna, pa problema oko prolaska uglavnom nema. Međutim, na ovom potezu, na nekoliko mesta, zemljani put se ukršta sa obe strane sa glavnim putem za Novi Sad.

Ovim putevima, zemljoradnici iz Aradca sa svojom mehanizacijom odlaze na njive koje se nalaze sa druge strane novosadskog puta, a tuda se i vraćaju. Jedno od ovih ukrštanja posebno je problematično. Postoji znak koji obaveštava vozače o ukrštanju puteva, ali ne i o mogućnosti prolaska traktora i ostale mehanizacije. Dosta nezgoda se dogodilo baš na tom mestu, jer je pravac, put je širok, a zbog vegetacije preglednost je smanjena – kaže Dalibor Lalić, instruktor vožnje u Auto-školi Plus.

put za ns google
Ukrštanje puta za Novi Sad sa zemljanim putem (foto: google street view)

Ja tu moram da pređem put, njiva mi je preko. Znam da nije zgodno, vozi se bar 80 km na sat, pa zato polako izlazim na glavni put, da me primete – objašnjava Jan (67), zemljoradnik iz Aradca.

Veći problem nastaje, u sumrak kada se zemljoradnici vraćaju sa njiva. Na ovoj raskrsnici, ali i na njoj sličnim, osim farova vozila, drugo osvetljenje ne postoji.

put za ns dron 02
Jedno od ukrštanja puta za Novi Sad sa zemljanim putem (foto: 105.rs)

Radim u Novom Sadu i vozim se ovim putem već deset godina svakog radnog dana. U jesen je najveći problem. Ranije se smrkava, a traktora ima jako mnogo. Bude tu svega, neosvetljenih traktora, kombajna, duplih prikolica. Ja znam za taj put, pa sam dosta oprezna, ali mislim da bi trebalo bolje obeležiti ovo mesto, osvetliti ili barem poseći žbunje – kaže Marija (41) iz Zrenjanina.

put za ns dron
Jedno od ukrštanja puta za Novi Sad sa zemljanim putem (foto: 105.rs)

Ovo ukrštanje zemljanog sa glavnim putem nije jedino. Samo na potezu između dve aradačke raskrsnice, ali i na putu koji vodi u Aradac ima ih dosta. Sva ovakva mesta prilično su rizična kako za vozače traktora, tako i za ostale vozače koji se kreću glavnim putem.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Back to top button