Uradi sam - katalog
21.9 C
Zrenjanin
22.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaProjektiBezbednije na drumuOpasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: raskrsnica Barske i Franje Kluza

Opasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: raskrsnica Barske i Franje Kluza

Reč je o raskrsnici koja je oduvek bila problematična i nepregledna, ali nije uvek bila prometna zbog toga što je u ulici Franje Kluza (nekada Titelski red), asfalt bio izuzetno loš, a put uzak. Vozači su izbegavali ovu ulicu, tako da je broj vozila koji se na ovoj raskrsnici uključivao u Barsku, bio drastično manji.

franja 03
Raskrsnica Barske i Franje Kluza (foto: 105.rs)

Od proširenja i sređivanja ulice Franje Kluza ova ulica postala je izuzetno prometna a uključivanje u Barsku ulicu kao i skretanje iz Barske u ovu ulicu veoma je opasno zbog nepreglednosti jer su kuće u neposrednoj blizini kolovoza – kaže Miša Hromčik iz Auto-škole Euro-start.

franje kluza google 01
Pogled iz ulice Franje Kluza (foto: google street view, 2014)

Oni koji se kreću Barskom imaju prvenstvo prolaza i kreću se prilično brzo. Oni koji stižu ulicom Franje Kluza, nailaze na znak STOP, gde se moraju zaustaviti. Međutim, ove dve ulice se ukrštaju pod oštrim uglom, što vozačima koji se uključuju na glavni put predstavlja otežavajuću okolnost.

franja 01
Pogled iz ulice Franje Kluza (foto: 105.rs)

Praktično, moraju pogledati unazad, kako bi proverili da li neko nailazi iz Barske. Dodatna otežavajuća okolnost je blaga uzbrdica kod samog znaka Stop i linije preglednosti. Nije neophodno podići ručnu, ali nogu svakako morate držati na papučici kočnice.

Skretanje iz Franje Kluza levo u Barsku, predstavlja posebno ekstreman sport, upravo zbog oštrog ugla pod kojim se seku ove dve ulice.

franja 02
Pogled iz Barske ulice (foto: 105.rs)

Rešenje može biti saobraćajno ogledalo koje se već koristi na nekoliko lokacija u gradu na kojima postoji sličan problem – dodaje Miša Hromčik.

U letnjoj sezoni, skoro svakog dana sam na Peskari, a sa Bagljaša do tamo stižem ulicom Franje Kluza. Stvarno je nezgodno, gledaš unazad, kuće su blizu, nagib, a i brzina. Ovuda se vozi brže, prolaze kamioni, autobusi, ima puno biciklista. Kad je baš špic, onda se i načekam – kaže Aleksandar (50) iz Zrenjanina.

franje kluza maps
Raskrsnica Barske i Franje Kluza (google maps)

U nešto povoljnijoj situaciji su oni koji iz Barske žele u Franje Kluza. Međutim, skretanje desno pod ovako oštrim uglom nije baš jednostavno, a oni koji, iz drugog smera, imaju povoljniji ugao, treba da preseku glavni put.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...