Uradi sam - katalog
22.2 C
Zrenjanin
21.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaProjektiBezbednije na drumuOpasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića

Opasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića

Zbog blizine ulaza u Opštu bolnicu, a sa druge strane prilaza urgentnom centru, frekvencija saobraćaja na ovoj raskrsnici je prilično velika. Kada se Bolničkom ulicom dolazi od urgentnog centra, glavni put vodi u desno.

Vozači koji žele da nastave pravo u obziljnom su problemu, ako se ne zaustave na samom ulazu u raskrsnicu kako bi pogledali da li neko dolazi sa desne strane. Ta vozila moraju da propuste.

bolnicka 2
Raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića (foto: google street view, 2014)

Problem predstavlja stara zgrada koja se nalazi na samom uglu. Zbog nje je, u ovoj situaciji, pogled na desno skoro nemoguć, a ne vide se ni pešaci koji prilaze pešačkom prelazu. Malo prostora ima od zgrade do kolovoza i ako pešaci, a posebno deca, idu malo brže, mogu biti u ozbiljnoj opasnosti – kaže Luka Srdić, saobraćajni inženjer i predavač u Auto-školi 023.

bolnicka 01 1
Raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića (foto: google street view, 2014)

Mislim da bi rešenje moglo da bude postavljanje saobraćajnog ogledala. Tako bi i vozači i pešaci na vreme mogli da vide da li neko prilazi raskrsnici – dodaje Srdić.

Dodatni problem na ovoj raskrsnici stvaraju vozila koja Bolničkom ulicom dolaze do ove raskrsnice i kreću se u smeru ka urgentnom. Vozači u ovoj situaciji često zaborave da se ne nalaze na glavnom putu i nastavljaju pravo, a da prethodno nisu propustili one koji zapravo prednost imaju.

bolnicka 03
Raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića (foto: 105.rs)

Nepoštovanje prvenstva prolaza svakako može dovesti do saobraćajne nezgode.

U ovakvim situacijama, vrlo često su ugroženi biciklisti. Biciklistička staza ovde ne postoji, moraju se kretati kolovozom, a mogu nastradati iako poštuju sve propise.

Slobodan (38) radi u bolnici i na posao dolazi biciklom.

Nije me još niko udario, ali ovi što ne gledaju u znak, izletali su ispred mene više puta. Onda mašu rukama, viču, psuju, a u stvari su sami krivi – kaže Slobodan.

bolnicka 04
Raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića (foto: 105.rs)

Na problem ove raskrsnice ukazao je i Dalibor Lalić, instruktor vožnje u Auto-školi Plus. On kaže da mnogo vozača koji dolaze od urgentnog centra izbegavaju skretanje desno, prema Železničkoj stanici, jer kaldrama u tom delu ulice Dr Vase Savića dugo nije
nivelisana. Odlučuju se da produže pravo i presecaju glavni put.

bolnicka maps
Raskrsnica Bolničke i dr Vase Savića (foto: google maps)

Mislim da se više vozila kreće tuda nego po glavnom putu. Možda rešenje leži u tome da se promeni prvenstvo prolaza na raskrsnici. Svakako, trebalo bi dodati i usporivače, jer je nepregledna zbog objekta starog Šinvoza – dodaje Lalić.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...