Uradi sam - katalog
29.4 C
Zrenjanin
16.06.2024.
Uradi sam - katalog
Naslovna stranicaProjektiBezbednije na drumuOpasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: ulica dr Laze Kostića

Opasne saobraćajne lokacije u Zrenjaninu: ulica dr Laze Kostića

U pitanju je jedna od najlepših i najzelenijih ulica u Zrenjaninu, ali prema mišljenju vozača i jedna od najgorih za saobraćaj. Naselje u kome se nalazi ima sve više stanovnika, samim tim i vozila. Parking mesta nedostaje, a veliku ulogu u otežavanju saobraćaja imaju vozila koja su parkirana na kolovozu, na duže ili „samo na minut“.

laze kostica maps
Ulica dr Laze Kostića (google maps)

Sličan problem imale su i neke druge, puno uže ulice u gradu, a problem je rešen pojačanom kontrolom saobraćajne policije. U slučaju ulice Dr Laze Kostića, kolovoz je širi, pa problem ne predstavljaju vozila koja se parkiraju sa jedne strane. Međutim, vozači parkiraju sa obe strane, a zbog velikog broja lokala u ovoj ulici, vrlo često su tu dostavna vozila i kamioni koji istovaraju robu, a naravno i oni koji se zaustave sa sva četiri žmigavca.

laza 02
Ulica dr Laze Kostića (foto: 105.rs)

U ovoj ulici vozila se parkiraju sa obe strane kolovoza i to gotovo celom njenom dužinom. Stalno se neko uključuje, isparkirava ili ulazi i izlazi iz kola. Ovde je kolovoz zaista širok, ima prostora da se koriste dve trake, a da se parkiranje dozvoli sa jedne strane ulice i da se za to obeleže parking mesta. Međutim, sa druge strane u tom slučaju treba zabraniti parkiranje i zaustavljanje vozila – predlaže Luka Srdić, saobraćajni inženjer i predavač u Auto-školi 023.

laze kostica google
Ulica dr Laze Kostića (foto: google street view, 2014)

Zbog nemara onih koji parkiraju na kolovozu, često se dešava da od vozila naprave špalir kroz koji je zaista neophodno provući se. Ulicu Dr Laze Kostića karakteriše i veliki broj pešačkih prelaza i manjih raskrsnica sa poprečnim ulicama, a parkirani automobili smanjuju preglednost i vidljivost pešaka.

Živim tu u naselju i hiljadu puta su me na parking mestu zagradili ovi koji „samo na minut“ stanu da kupe nešto, pojedu ili popiju kafu. Taj minut se nekad baš oduži – kaže Nataša (43).

laza 04
Ulica dr Laze Kostića (foto: 105.rs)

Dalibor Lalić, instruktor vožnje u Auto-školi Plus rešenje problema u ovoj ulici vidi u pojačanoj kontroli saobraćajne policije. Upornom kontrolom, posle nekog vremena, odvikli bi ljude od ostavljanja vozila na kolovozu i na taj način ovu ulici učinili bezbednijom, smatra Lalić.

Kad krećem iz stana, mama mi barem pet puta ponovi da pazim kako prelazim ulicu, jer tu svi parkiraju, ovi koji prolaze žure i neće me videti. U pravu je skroz, oprezan sam, posebno kad se smrkne, kaže Luka (15) sa naselja 4. jul.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...