0.4 C
Zrenjanin
29.11.2023.
Naslovna stranicaZrenjaninZR KulturaOpera "Na uranku" u Zrenjaninu

Opera “Na uranku” u Zrenjaninu

Delo je prilagođeno modernom vremenu, položajem žena u njemu i posvećeno problemu femicida u našem društvu.

Radio 105 i Gomex vode te na Sajam knjiga

Jedna od najpoznatijih i prva domaća opera, “Na uranku”, komponovana od strane Stanislava Biničkog, čije je operski libreto napisao Branislav Nušić, biće izvedena u subotu, 4. novembra, s početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina.

Zrenjaninska publika će uskoro imati priliku da uživa u značajnom umetničkom projektu rediteljke i dramaturga Jovane Solunović Mitrović. Ovo muzičko-scensko delo, deo njene doktorske disertacije i projekta digitalizacije opere, donosi osvežavajuću interpretaciju klasike “Na uranku”, koja je originalno nastala 1903. godine. Radnja se i dalje odvija u srpskom selu pod turskom vlašću, ali ovog puta naglasak je na feminističkom narativu i promenama u društvu, posebno u vezi sa položajem žena i problemom femicida.

Glumačku postavu čine talentovani umetnici: Aleksandra Petrović (Stanka), Aleksandra Ristić (Anđa), Damjan Mišić (Rade) i Marko Milisavljević (Redžep). Koreografiju i scenski pokret osmislila je Malgoržata Osipinska, dok je za video produkciju zaslužan Igor Jovanović. Muzičku produkciju i adaptaciju kompozicije izveo je Marko Pejčić.

Ova opera je rezultat saradnje između Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu, čime doprinosi širenju kulturnog nasleđa i donosi savremeni prikaz klasične priče.

Karte možete kupiti po ceni od 1000 dinara na bilaternici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 časova i od 18 do 20 časova, ili pre početka izvođenja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
0.4 ° C
0.4 °
0.4 °
66 %
1.8kmh
0 %
Wed
0 °
Thu
11 °
Fri
21 °
Sat
18 °
Sun
4 °