ŽivotKorisnoŽivotni prostor

Orhideja, čarobna i egzotična

Osetljiva, ali ne i zahtevna za gajenje. Simbolizuje ljubav, strast i uspeh i idealan je poklon za dragu osobu.

Orhideja (Orchidaceae) je oduvek bila popularna, ali čini se da se poslednjih godina njena popularnost sobne biljke povećala. Ipak, mnogi se plaše gajenja orhideje kod kuće, s obzirom na to da se neopravdano smatra veoma zahtevnom biljkom. 

Retko koja cvetnica može doskočiti njenoj eleganciji i gracioznom držanju, zato je mnogima orhideja na posebnom mestu u srcu. 

Dolazi iz velike porodice skrivenosemenica i danas je poznato više od 20 hiljada vrsta i nešto više od 100 hiljada hibrida. Ovo i ne treba da čudi s obzirom na to da se smatra da je ljudima poznata već više od 3000 godina. 

Viševekovna istorija stvorila je mnogo mitova i legendi o ovom prelepom cvetu. Skoro svaki od njih govori o sreći, strasti i zanosu koji orhideja donosi u vaš život. U staroj Grčkoj smatralo se da gledanjem u nju možete predvideti pol nerođenog deteta. 

U Kini se i danas smatra cvetom izuzetne plodnosti, odnosno, veruje se da gajenje orhideje donosi plodnost i sreću svom vlasniku. 

S obzirom na to koliko vrsta ove biljke postoji, one se mogu pronaći na svakom kraju sveta, osim na Antarktiku. Ipak, za nju važi da je tropska biljka, jer većina vrsta koje se uzgajaju kao sobne biljke, dolazi baš iz tropskih krajeva. 

orhideja 04
foto: 105.rs

Ona je mistična i magična i to je svakako deo njenog šarma. 

Postoje vrste koje cvetaju samo jednom godišnje u određenom danu i satu, što je zaista magično. 

Njena snažna simbolika uglavnom je povezana sa strašću, ljubavlju i uspehu na svim poljima u predstavlja idealan poklon za dragu osobu.

Kako da negujete orhideju?

Osnovna greška koju mnogi prave jeste preterano zalivanje. Iako jeste tropska biljka, to ne znači da je potrebno preterivati sa vlaženjem njenog prostora. Naprotiv, višak vode može joj ozbiljno naškoditi i dovesti čak do truljenja korena. Orhideje se u prodaji uglavnom nalaze u posebnim prozirnim posudama, kako biste mogli da pratite izgled njenog korena. 

orhideja 03 1
foto: 105.rs

Najbolje je da je leti u toku cvetanja zalivate dva puta nedeljno, dok je zimi dovoljno samo jednom u sedam dana. Za zalivanje koristite kišnicu ili odstajalu vodu, nikako nemojte zalivati orhideju vodom sa česme. Hladna voda, kao i hemikalije iz nje mogu naškoditi osetljivoj orhideji. 

orhideja 02
foto: markus winkler from unsplash

Uvek je zalivajte ujutro, a ako je vazduh u prostoriji suv i topao bilo bi dobro povremeno orositi listove biljke, ali ne i cvet. 

Postoji mali trik sa olovkom kako biste bili sigurni da je vašoj lepotici potrebno zalivanje. Dobro zaoštrite grafitnu olovku i zabodite je u saksiju. Kada je izvučete, ukoliko je olovka potamnela, zalivanje nije potrebno, ako je olovka suva, biljku možete zaliti.

Suv vazduh, direktna toplota, hladnoća i svetlost neprijatelji su ove egzotične lepotice. Ukoliko vaša orhideja prestane da cveta ne očajavajte. 

Nerealno je očekivati da cveta tokom  cele godine. Period cvetanja obično traje od mesec dana do tri meseca i to tokom letnjeg perioda. Cvetanje se može produžiti držanjem u blagom, toplom i pomalo vlažnom okruženju. 

Nakon cvetanja možete skratiti malo stabljiku na kojoj je bio cvet. Dva santimetra je sasvim dovoljno. 

Kada i kako da je presadite?

Presađivanje se radi jednom u tri godine i najbolje bi bilo da to radite u fazi mirovanja, nikako kada je cvetanje u toku. Za presađivanje je potrebno da nabavite mešavinu mahovine, kore drveta i drugog korenja biljaka. 

Za prihranu, koju bi trebalo praktikovati barem dva puta godišnje, koristite sredstva namenjena baš orhidejama kako bi vaša mogla da zablista. 

U pisanju ovog teksta pomogli su zaposleni u cvećari Evergreen.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button