Cezar salata – originalni recept

Cezar salata

Sastojci:

  • 3 glavice salate
  • 2 šake krutona (prepečenog hleba isečenog na kockice)
  • 4 supene kašike maslinovog ulja
  • 6 kašika ulja od belog luka
  • 1 supena kašika vorčester sosa
  • 1 kesica parmezana
  • 1 jaje
  • sok od limuna, od 3 limuna
  • so i biber

Iako je priprema Cezar salate prilično jednostavna, ovaj je specijalitet smatran glamuroznim jer se u Cezarovom restoranu obično pripremao svečano pred gostima. Prvi korak je pranje i sušenje Romaine salate, koja se zatim hladi u frižideru, ostavljajući listove celim. Beli luk se priprema tako što se češnjak usitni i ostavi u salatnom ulju; komadići belog luka trebaju biti uklonjeni pre dodavanja začina.

Grilija (prepečeni hleb) se pravi sečenjem francuskog hleba na male kocke i kratkim pečenjem u rerni dok ne postanu zlatno smeđi, a parmezan se sveže renda. Dodatni začini uključuju unapred pripremljeni Worcestershire sos, maslinovo ulje, so i biber. Na kraju, dodaje se malo soka od limuna i jedno sirovo jaje, a salata se nežno, ali temeljno meša. Originalno, Cezar salata se posluživala na tanjirima, s listovima salate okrenutim prema spolja kako bi bili pogodniji za konzumaciju rukama.

Cezar salata – Priprema:

Uklonite spoljne listove salate, temeljno operite, protresite da se osuše i stavite u frižider, da bi bili ekstra hrskavi.

Da biste pripremili ulje od belog luka, iseckajte ili izgnječite čen belog luka i stavite ga na dno tegle od pola litre. Napunite teglu bilo kojim jestivim uljem. Držite je na sobnoj temperaturi i koristite po potrebi. Koristite samo ulje; ne dodavajte beli luk u salatu. U ovom slučaju, najbolji rezultati se postižu ako je samo deo (4 kašike) ulja koje koristite maslinovo ulje.

Što se tiče crnog bibera, ako je moguće, sameljite ga pomoću mlina, jer je to biber sa jačom i lepšom aromom, ali i teksturom od već samlevenog. Koristite sveže rendani parmezan ili sličan tip sira. Sirovo jaje je tu da veže sve sastojke i pomogne oko ravnomerne raspodele dresinga kroz salatu, ne utičući na sam ukus salate.

Cezar salata - ideja za serviranje

Listove salate stavite u činiju za salatu; dodajte krutone, maslinovo ulje, ulje belog luka, vorčester sos, začine i sir.

Razbijte sirovo jaje preko salate. Prelijte sok od limuna preko jajeta.

Sve dobro promešajte, lagano bacajući sa dna, i poslužite.

Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način!