Hrana i piće

Kiš Loren

Sastojci:

  • Za testo:
    200g brašna T-400
    100g putera
    prstohvat soli
    hladna voda, popotrebi
  • Za fil:
    200ml ili 3-4 supene kašike kisele pavlake, umućene
    200g dimljene slanine
    Biber, po ukusu
    Muskatni oraščić, po ukusu

Nije iznenađujuće što je kiš postao jedno od ikoničnih jela koje se priprema širom sveta: jednostavan je, svestran, lako se priprema i može se poslužiti kao predjelo, prilog, užina ili večera. Prvi korak u pripremi kiša Loren je da odlučite koju vrstu testa ćete koristiti – dostupne opcije su prhko ili lisnato testo. Većina savremenih recepata predlaže upotrebu već pripremljenog testa, ali možete to učiniti i sami ako imate vremena. Testo se valja ravnomerno oklagijom, a zatim se postavlja u sud za pečenje sa naboranim rubovima: treba pokrivati kako dno, tako i strane suda, lagano izlazeći iznad rubova. Zatim se testo probada viljuškom, nakon čega se može prethodno peći ili puniti i peći zajedno.

Održavanje jednostavnosti je opšte pravilo za pripremu fila za kiš Loren: slatka pavlaka i jaja se mute zajedno i začinjavaju solju, biberom i po želji muskatnim oraščićem. Iseckana i pržena slanina je takođe važan deo punjenja: možete je posuti po dnu testa pre nego što sipate fil ili ga jednostavno umešajte u fil. Na kraju, kiš Loren se peče i služi toplo, isečen na trouglove. Uz to, možete dodati svežu salatu i čašu rashlađenog vina.

Priprema:

Stavite brašno i so u veliku posudu, dodajte kockice putera i rukama utrljajte puter u brašno dok smesa ne postane slična prezlama.

Mesite, dodajući hladnu vodu kašiku po kašiku u smesu od brašna i putera dok se ne sjedini u glatko testo.

Zamotajte loptu testa u providnu foliju i stavite je u frižider na pola sata.

Uključite rernu da se ugreje na 200°C.

Pospite radnu površinu brašnom, zatim stavite loptu testa na brašno i razvijte je da odgovara posudi u kojoj ćete peći kiš, vodeći računa da je dovoljno razvučete da pokrije dno i strane posude.

Stavite testo u tiganj za kiš, pazeći da pokriva dno i strane. Odsecite višak testa.

Rasporedite šnite dimljene slanine po dnu tiganja za kish. Zatim, umutite kiselu pavlaku i jaja u posebnoj posudi – dodajte biber i muškatni oraščić ako želite.

Zatim, sipajte smesu u posudu preko slanine.

Pecite 30 minuta, služite vrelo.

Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način!

Povezani članci

Back to top button