Kiš Loren
Sastojci:
- Za testo:
200g brašna T-400
100g putera
prstohvat soli
hladna voda, popotrebi - Za fil:
200ml ili 3-4 supene kašike kisele pavlake, umućene
200g dimljene slanine
Biber, po ukusu
Muskatni oraščić, po ukusu
Nije iznenađujuće što je kiš postao jedno od ikoničnih jela koje se priprema širom sveta: jednostavan je, svestran, lako se priprema i može se poslužiti kao predjelo, prilog, užina ili večera. Prvi korak u pripremi kiša Loren je da odlučite koju vrstu testa ćete koristiti – dostupne opcije su prhko ili lisnato testo. Većina savremenih recepata predlaže upotrebu već pripremljenog testa, ali možete to učiniti i sami ako imate vremena. Testo se valja ravnomerno oklagijom, a zatim se postavlja u sud za pečenje sa naboranim rubovima: treba pokrivati kako dno, tako i strane suda, lagano izlazeći iznad rubova. Zatim se testo probada viljuškom, nakon čega se može prethodno peći ili puniti i peći zajedno.
Održavanje jednostavnosti je opšte pravilo za pripremu fila za kiš Loren: slatka pavlaka i jaja se mute zajedno i začinjavaju solju, biberom i po želji muskatnim oraščićem. Iseckana i pržena slanina je takođe važan deo punjenja: možete je posuti po dnu testa pre nego što sipate fil ili ga jednostavno umešajte u fil. Na kraju, kiš Loren se peče i služi toplo, isečen na trouglove. Uz to, možete dodati svežu salatu i čašu rashlađenog vina.
Priprema:
Stavite brašno i so u veliku posudu, dodajte kockice putera i rukama utrljajte puter u brašno dok smesa ne postane slična prezlama.
Mesite, dodajući hladnu vodu kašiku po kašiku u smesu od brašna i putera dok se ne sjedini u glatko testo.
Zamotajte loptu testa u providnu foliju i stavite je u frižider na pola sata.
Uključite rernu da se ugreje na 200°C.
Pospite radnu površinu brašnom, zatim stavite loptu testa na brašno i razvijte je da odgovara posudi u kojoj ćete peći kiš, vodeći računa da je dovoljno razvučete da pokrije dno i strane posude.
Stavite testo u tiganj za kiš, pazeći da pokriva dno i strane. Odsecite višak testa.
Rasporedite šnite dimljene slanine po dnu tiganja za kish. Zatim, umutite kiselu pavlaku i jaja u posebnoj posudi – dodajte biber i muškatni oraščić ako želite.
Zatim, sipajte smesu u posudu preko slanine.
Pecite 30 minuta, služite vrelo.
Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način!