Kroasan

Sastojci:

  • 200g brašna
  • 85ml mleka
  • jedna kesica suvog kvasca
  • 2 supene kašike šećera u prahu
  • 2 kafene kašičice soli
  • 125g putera, na sobnoj temperaturi
  • 1 jaje za premazivanje

Kroasan – lisnati, zlatnožuti, nezaobilazni element francuske kuhinje najbolje se pravi s čistim puterom i blago slatkim kvasnim testom. Ako se pravilno naprave, unutrašnjost žućkasto-bele boje trebalo bi da bude samo malo elastična kada se povuče iz sredine, spremna da se prekrije komadićem putera ili svežim džemom.

Stručnjaci se slažu da su na kroasan snažan uticaj na austrijske kipfeln kifle. One potiču iz 1683. godine i praveljene su u proslavu austrijske pobede nad Osmanskim carstvom, a njegov oblik navodno imitira mesec koji se nalazi na zastavi.

Međutim, kroasan postaje francuski trenutkom kada su ljudi počeli da ga prave s lisnatim testom, tada francuskom inovacijom. Danas francuski kroasani dolaze punjeni čokoladom, džemom, grožđicama ili čak krem sirom. Prodaju se sveži u brojnim francuskim pekarama i uglavnom se konzumiraju za doručak.

Napomena – pažljivo pročitajte recept, jer kroasan nije kiflica 🙂

Priprema:


Prvo, pripremite lisnato testo. Uzmite malu činiju i razredite kvasac u malo mleka. U drugoj činiji rastvorite šećer i so u preostalom mleku.

Stavite brašno u treću, veliku činiju i sipajte mleko, smešu šećera i soli, a zatim i razređeni kvasac. Mesite testo rukom dok tekstura ne postane ravnomerna i bez grudvica. Dodajte malo vode ako vam se čini da je testo previše čvrsto.

Sada prekrijte činiju providnom folijom i ostavite testo da naraste na toplom mestu dok se ne udvostruči, otprilike 2 sata.

Zatim prenesite testo na poboljšanu radnu površinu i pritisnite ga pesnicom. To će osloboditi ugljen-dioksid proizveden tokom fermentacije, i testo će se vratiti na svoju početnu zapreminu.

Nožem napravite rez u obliku krsta u sredini testa. Raširite svaku četvrtinu kao laticu cveta i razvijte oklagijom dok ne bude debljine 2mm, ali pripazite da ostavite malo deblji ispupčenje u sredini.

Uzmite omekšani puter i stavite ga u sredinu. Sada preklopite svaki razvijeni deo preko putera, tako da testo poprimi kvadratni oblik.

Sledeća faza se naziva „okretanje“. Nežno razvijte testo valjkom u pravougaonik tri puta duži od širine. Ivice treba da budu što je moguće ravne. Sada preklopite testo u tri dela da biste formirali pravougaonu kovertu i time mu dali prvi preklop.

Rotirajte testo za 90 stepeni, ponovo ga razvijte u pravougaonik od 3:1 i preklopite u tri dela kao ranije: to je bio drugi preklop.

Sada prekrijte testo providnom folijom i stavite ga u frižider na 1 sat.

Izvedite još dva preklopa kao što je opisano gore i vratite testo u frižider na još jedan sat.

Sada razvucite testo tako da bude debelo 6mm. Isecite ga na jednakostranične trouglove: osnovica treba da bude dugačka 14cm, a stranice treba da mere 16cm. Sada svaki trougao uvijte počevši od osnovice prema vrhu.

Prekrijte pleh papirom za pečenje i stavite kroasane na vrh. Pazite da ostavite dovoljno prostora između njih jer će kroasani narasti. Umutite žumance sa malo vode i premažite ovom smesom kroasane. Ostavite ih da odstoje 1 sat dok se ne udvostruče u zapremini. U međuvremenu, ugrejte rernu na 180˚C.

Još jednom premažite vrh kroasana žumancetom i pecite 20 minuta.

Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način!