Tiramisu

Sastojci:

  • 12 žumanaca
  • 500g šećera
  • 1kg maskarponea
  • 60 piškota
  • pola litre jake kafe
  • kakao prah, za dekoraciju

Tiramisu je dezert kod kojeg ne morate da zagrevate rernu. Pravi se jednostavno slojevima piškota natopljenih šećerom sirupom od kafe, uz bogatu i baršunastu mešavinu maskarpone sira. Za najautentičniji ukus, koristite samo najjaču, robusto espreso kafu. Ime ovog čuvenog italijanskog deserta potiče od izraza u venecijanskom dijalektu „tira mi sù“, što doslovno znači „podigni me“ – verovatno referenca na osvežavajući efekat kombinacije šećera, kakaa i kafe u tiramisu. U venecijanskoj provinciji Treviso, restoran Le Beccherie tvrdi da je rodno mesto originalnog tiramisù-a. Sa tradicijom koja seže unazad do 1970-ih godina, Le Beccherie recept varira tako što ne koristi alkohol, što rezultira nežnijim ukusom dezerta. Takođe, njihov originalni tiramisù ima okrugao oblik, što ga čini prepoznatljivim. Evo njihovog recepta!

Priprema:

Pripremite kafu i pustite je da se ohladi.

U međuvremenu, umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta, a zatim lagano umešajte sir maskarpone dok ne dobijete glatku pastu.

Kada se kafa ohladi, počnite umakati piškote jednu po jednu, pazeći da ih ne premočite.

Rasporedite piškote u jednom redu u sredini okruglog tanjira za posluživanje i premažite polovinom krema preko njih. Ponovite drugi korak sa preostalih 30 piškota natopljenih kafom i poređajte ih preko prvog sloja.

Premažite preostalim kremom od maskarponea, bogato pospite prosejanim kakao prahom i stavite u frižider nekoliko sati pre posluživanja.

Pročitajte još i Tradicionalna jela, na pravi način!