Bob Marli & The Wailers – ostali bez funte, proslavili rege

Marli i ekipa u epizodi "E brate imaš 20 funti za avion do Jamajke?"

Bob Marli i njegova ekipa ostala je na turneji po Engleskoj bez pare u džepu, ali upravo to je dovelo do toga da ceo svet zavoli rege muziku i kulturu. Kada su se ranih 60ih godina prošlog veka sudarile karipska kalipso i mento muzika sa talasima američkog džeza i r&b, nastali su ska i rege žanrovi.

Ko zna koliko dugo bi zvuci ovih stilova još ostali na Karibima, da Bobu Marliju i njegovim Vejlersima nije dojadilo da sviraju sa prikolica traktora i pikapa, pa su se 1972. sa kolegama Denijem Simsom (Danny Sims) i Džonijem Nešom (Johny Nash) spakovali i otišli na turneju po Engleskoj, gde će 1973. izdati album „Catch a fire“ koji će otvoriti vrata muzičke industrije kako drugim rege muzičarima tako i samom žanru.

Ovo je ustvari oda koju je Marli napisao svojoj supruzi Riti 1967.

Ali, motivacija za album je došla iz očaja, i to ne očaja za slavom, već za povratnom kartom za rodni Kingston. Marli i njegove kolege Piter Toš (Peter Tosh) i Li Peri (Lee Perry) ostaće „nasukani“ u Velikoj Britaniji kada ih Džoni i Deni ostavljaju preko noći i vraćaju se kući u Ameriku jer su primetili da prodaja njihog albuma „I can see clearly now“ ne ide tako dobro.

Pošto je novca za preživljavanje brzo ponestajalo a deportacija im nije bila u planu, Bob Marli je svratio do zemljaka Krisa Blekvela (Chris Blackwell) koji je rođen na Jamajci ali odrastao u Londonu, u njegov studio da traži pomoć. Zema je odlučio da pomogne tako što će im dati 8.000 funti pod jednim uslovom – da mu snime album za njegovu izdavačku kuću Island Records, i daju autorska prava.

Island Records
Od 1959. do 1989 jedna od najvećih nezavisnih izdavačkih kuća u svetu

Upravo će Krisu Blekvelu pripasti zasluge za rege zvuk koji će postati popularan u narednim decenijama, jer će on na Marlijeve numere dodati bek-vokale, i uneti malo rok muzike, čime će stvoriti prepoznatljivi Bob Marley & The Wailers zvuk koji će ujedno i proslaviti rege muziku u svetu.
Omot albuma „Catch a fire“ otvaraće se slično nalik Zippo upaljaču, ali posle 20.000 izdatih primeraka, zbog troškova štampe, štampaće se klasičan omot sa manje suptilnom slikom na omotu – Marlija kako dimi podeblji džoint.

Bob Marli

Još zanimljivih priča o velikim i malim zvezdama muzike i njihovim delima i životima možete slušati svakog radnog dana u terminu od 15-19h u emisiji „Vremeplov“ sa Alaksandrom Krstićem.

Pročitajte još i Bon Jovi – Pucanj kroz srce!