Otvoren konkurs za subvencije države za motocikle i e-vozila

Pravo na subvencionisanu kupovinu propisano je Uredbom o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila, koja je stupila na snagu za božićne praznike.

Ljubitelji mopeda i tricikala imaju pravo na pomoć za kupovinu u vrednosti od 250 evra, a one koje interesuju motocikli, teški tricikli, kao i laki i teški četvorocikli, mogu dobiti subvenciju od 500 evra.

Za četvorotočkaše koji imaju najviše devet putničkih mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tone, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra.

Iznosom od 2.500 evra subvencioniše se kupovina e-vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon.

Svi iznosi isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Pravo na ovu subvenciju nemaju taksisti, kao i preduzeća javnog prevoza, jer već na raspolaganju imaju subvencije za kupovinu novih vozila.

Ipak, cena diktira tržište, pa se zbog iste električna vozila slabije kupuju u Srbiji, zbog čega su i predviđene subvencije, a pored cena postoji i problem infrastrukture, kao i dostupnost punjača.

Svi zainteresovani koji žele da kupe električna ili hibridna vozila mogu da podnesu zahtev za subvenciju Ministarstvu za zaštitu životne sredine do 31. oktobra.