Naslovna stranicaZabavaOtvori vrata, baci se na pod... (Was, not Was)

Otvori vrata, baci se na pod… (Was, not Was)

Everybody walk the dinosaur!

European Top 44 Airplay chart

Was (Not Was) činio je duo tekstopisaca i producenata Dona Fagensona i Dejvida Veisa, koji su sebe nazvali „Don Vas“ i „David Vas“ za ovaj projekat. Inspirisaciju za ime dao je Donov 18-mesečni sin, koji kada bi ga pitali da opiše nešto što mu pokažu, on prvo izgovorio pogrešno ime, pa se ispravio da “nije to“. Pokazao bi mačku, rekao „pas“, sačekao neodobravajući pogled mame ili tate, pa rekao „ne pas“. Don je u ovom ponašanju video nešto vrlo zen i zaintrigirao se jednom teorijom u dečijoj psihologiji koja opisuje fazu razvoja kada dete razume da se stvari mogu poništiti. To su pretočili u ime Was (Not Was) i uzeli umetnička imena po svom novom imenu benda, nešto kao Ramonsi.

Pesma “Walk the dinosaur” je brzo postala hit zahvaljujući zaraznom ritmu, melodiji i pratećem spotu, a bilo je potrebno neko vreme da publika shvati da Was i Not Was nisu ljudi za mikrofonima, već iza kulisa, a pevači su bili “Sweet Pea” Atkinson i Ser Hari Bovens.

Numera se pojavila 1987., postala hit zahvaljujući zaraznom ritmu i spotu koji je podsećao na “Walk like an Egyptian”, bila tu nekoliko godina, pa polako izgubila svoj sjaj, ali se ubrzo vraća na plej liste zahvaljujući prvoj filmskoj ekranizacije popularne serije za odrasle “The Flintstones” 1994. gde je deo soundtreka. Zatim se opet zaboravlja na nju, pa se vraća na velika vrata 2009. kada je izvodi Queen Latifah za treći 3D crtani film u franšizi “Ledeno doba”, a nedugo zatim, 2011. popularni lanac dečijih restorana i igraonica Chuck-E-Cheeze je stavlja na svoju plejlistu, čime ova numera ulazi u umove novih naraštaja.

Nedugo potom, sajt za čuvanje i dešifrovanje internet mimova Know-Your-Meme upisuje u svoju arhivu šalu koja se zove “Everybody walk the dinosaur“, koja počinje kao dramatična priča, na čijem kraju, umesto pravog raspleta stoji tekst pesme “i otvori vrata, baci se na pod, svi hodajmo “dinosaur”.

Internets, ammirite?!

Za još interesantnih priča o hitovima i hitmejkerima, slušajte “Popodnevni espresso sa Aleksandrom Krstićem” u terminu od 15-19h.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
12.8 °
48 %
3.1kmh
91 %
Thu
14 °
Fri
18 °
Sat
21 °
Sun
23 °
Mon
24 °