Hrana i piće

Ovaj sastojak će unaprediti vaš recept za braunije!

Vaš recept za brauni će uskoro postati još bolji!

Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Kopenhagenu, čak 84% ljudi povezuje ukus hrane sa emocijama, a čokolada je visoko rangirana kao jedan od najuticajnijih ukusa u tom kontekstu – stimuliše centre za uživanje u mozgu, utiče na nivo serotonina i izaziva osećaj zadovoljstva. Nije ni čudo što su brauniji mnogima omiljeni desert. Spoj bogate čokolade, mekane teksture i slatkoće koja budi nostalgiju. To je recept za sreću zatvorenu u kvadrat.

Ali čak i najvoljeniji recepti ponekad traže osveženje. Ne nešto radikalno, ne nešto što bi ih pretvorilo u nešto drugo, već diskretno unapređenje koje će ih podići na viši nivo. Možda je to dodatak koji neće promeniti vizuelni identitet braunija, ali će vas naterati da zastanete posle prvog zalogaja i pomislite: „Ovo je… drugačije. Bolje.“

I upravo tu dolazi na scenu jedan neočekivani sastojak – kafa.

Zašto kafa u brauni?

Iako možda ne želite da vaša slatka poslastica postane kafa sa čokoladom, dodavanje kafe neće učiniti brauni previše „kafenim“, umesto toga, kafa će jednostavno pojačati čokoladnu aromu. Kafa ima sposobnost da izvuče skrivene slojeve čokolade i da ih učini još intenzivnijim. Zato mnogi profesionalni poslastičari koriste ovu kombinaciju.

Kao što znamo, čokolada i kafa dele slične tonove, oba sastojka sadrže prijatnu gorčinu, a kafa može dodatno da ublaži previše slatke note u čokoladi, čineći je prijatnijom za nepce.

Kako koristiti kafu za braunije?

Nema potrebe za komplikovanim receptima ili skupim sastojcima. Dovoljno je da u smesu za brauni dodate malo kafe i brzo ćete primetiti razliku. Možete koristiti sveže pripremljenu jaku kafu, instant espresso prah ili običnu instant kafu , sve opcije su dobre, ali je tečna kafa najpristupačnija i najlakša za primenu.

Vreme je da pređemo na recept. Ovi brauniji sa kafom su jednostavni, ali sa dodatkom koji pravi veliku razliku.

Recept za brauni sa kafom

Sastojci:

  • 200 g crne čokolade (najbolje sa 70% kakaa)
  • 150 g neslanog putera
  • 3 velika jaja
  • 250 g šećera
  • 100 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice instant kafe (ili 2 kašike jake skuvane kafe)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Prvo, pripremite kafu. Ako koristite instant kafu, jednostavno je pomešajte sa malo tople vode i ostavite da se ohladi. Ukoliko ste se odlučili za svežu kafu, skuvajte je, a zatim je ostavite da se ohladi pre nego što je dodate u smesu. U međuvremenu, u šerpi otopite puter i čokoladu na srednje jakoj vatri, uz stalno mešanje, kako biste dobili glatku smesu. Kada se sve lepo sjedini, sklonite sa ringle i ostavite da se malo prohladi.

U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti, a zatim dodajte vanilu, prstohvat soli i ohlađenu kafu. Dodajte i smesu čokolade i putera, pa sve dobro sjedinite. U posebnoj činiji pomešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, a potom ove suve sastojke postepeno dodajte u mokre i sve dobro promešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.

Smesu izlijte u podmazan i papirom obložen pleh dimenzija 20×20 cm i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Brauni će biti gotovi za oko 25–30 minuta, kada čačkalica koja se ubode u sredinu izađe sa nekoliko vlažnih mrvica. Nakon pečenja, ostavite braunije da se ohlade pre nego što ih isečete, a zatim ih poslužite uz kuglu sladoleda, šlag ili uz šolju kafe.

Kako da brauniji budu još bolji?

Kada je u pitanju količina kafe, najbolje je početi sa manjom količinom i po ukusu je prilagoditi. Na taj način možete postepeno pojačavati aromu, a izbeći ćete da preterate i da kafa previše dominira. Ako želite dublji i intenzivniji ukus, espresso je najbolji izbor, jer pruža najjači efekt, ali ako vam je potrebna brza i dostupna opcija, instant kafa će takođe odlično obaviti posao.

Ako želite da svoj recept podignete na viši nivo, možete dodati seckane orahe, lešnike ili komadiće čokolade, koji će ulepšati teksturu i dodatno obogatiti ukus. Takođe, dodavanje malo ruma može uneti kompleksniji i zreliji ton u braunije, što će učiniti ovaj desert još interesantnijim i ukusnijim.

Kada probate ovu verziju braunija, teško ćete se vratiti na običan recept. Poslužite ih na sledećem druženju ili ih čuvajte samo za sebe, mi ne sudimo.

Ako vam se ovaj recept sviđa, obavezno isprobajte i: Štanglice sa kikiriki puterom – Savršena slatko-slana kombinacija.

Pratite nas i na Instagram i Facebook profilu.

Povezani članci

Back to top button