Ovako se koristi limun (pored klasičnih recepata)

Image by Jaromír Novota from Pixabay

Limunada, korica za torte i kolače, preliv za salatu – limun je prilično svestran u kulinarstvu, ali često se desi da ako ga iscedimo, koru bacimo, ili ako izrendamo koricu, ostavimo limun koji gubi trku sa vremenom.

Limun po limun, napravi se trošak, a kako ga potpuno iskoristiti, i ne samo u hrani i pićima, pročitajte u ovom tekstu.

Čistite sa limunom

Limun je moćan alat za čišćenje u kuhinji, pogotovo ako imate drvene daske za sečenje ili blok za meso, najbolji način da ih odlično očistite i dezodorišete je da isečete limun na pola, umočite isečeni kraj u krupnu so i izribate dobro površinu. Obrišite so i limuna sa sa daske čistim, mokrom opiračom i daska je spremna za ponovo seckanje. Isto možete uraditi i na inox površinama u kuhinji, ali i sa često zanemarenim ivicama vrata mašine za pranje sudova. Limunska kiselina ukloniće prljavštinu i učiniti da se gumena dihtung traka sija i, što je još bitnije – da bolje ispunjava svoju namenu.

Limun za čišćenje

Napravite sirup

Limune iseckajte na krupno, u kakvom god stanju da se nalaze, i dodajte u jednostavan sirup koji ste prethodno napravili rastvaranjem šećera u vodi u odnosu 1:1. Trebalo bi da imate dovoljno sirupa da skoro pokrije limun, ali da komadići malo vire iz tečnosti. Zagrejte sve na laganoj vatri i ostavite da se kuva dok tečnost malo ne ispari i ne zgusne se do konzistencije nalik glazuri. Za prozirni sirup koji se može koristiti u pićima i koktelima, procedite čvrste materije. Za gusti sirupni preliv koji možete da stavite na palačinke ili da premažete ribu, meso ili povrće u toku roštiljanja, sameljite delove limuna u sirupu. Bilo da se odlučite za prozirnu ili mutnu varijantu, trebalo bi da vam potraju barem 2-3 meseca u frižideru.

Limun sirup

Roštiljajte limun

Da, zvuči malo neobično, ali prepolovljen limun, dobro ispečen na preseku, daće odličan sok za ceđenje preko mesa ili povrća, koji je nešto slađi sa primesama dima i manje kiseline koja dobro funkcioniše sa svime što dolazi sa vatre i šporeta.

Grilovani limun

Zamrznite ih

Za ovo prvo morate da uklonite sve (bele) delove koji imaju gorak ukus, a zatim isecite ostatak limuna na kockice. Stavite po jednu kocku u svaki deo posude za kockice leda i napunite vodom. Kockice smrznutog limuna možete dodati ledenom čaju, gaziranim pićima ili običnoj vodi, kojima će dati suptilan ukus dok se tope.

Limun kocke led

Pročitajte još i 5 načina da prepoznaš svežu ribu!