Ovako se koristi limun (pored klasičnih recepata)
Limunada, korica za torte i kolače, preliv za salatu – limun je prilično svestran u kulinarstvu, ali često se desi da ako ga iscedimo, koru bacimo, ili ako izrendamo koricu, ostavimo limun koji gubi trku sa vremenom.
Limun po limun, napravi se trošak, a kako ga potpuno iskoristiti, i ne samo u hrani i pićima, pročitajte u ovom tekstu.
Čistite sa limunom
Limun je moćan alat za čišćenje u kuhinji, pogotovo ako imate drvene daske za sečenje ili blok za meso, najbolji način da ih odlično očistite i dezodorišete je da isečete limun na pola, umočite isečeni kraj u krupnu so i izribate dobro površinu. Obrišite so i limuna sa sa daske čistim, mokrom opiračom i daska je spremna za ponovo seckanje. Isto možete uraditi i na inox površinama u kuhinji, ali i sa često zanemarenim ivicama vrata mašine za pranje sudova. Limunska kiselina ukloniće prljavštinu i učiniti da se gumena dihtung traka sija i, što je još bitnije – da bolje ispunjava svoju namenu.
Napravite sirup
Limune iseckajte na krupno, u kakvom god stanju da se nalaze, i dodajte u jednostavan sirup koji ste prethodno napravili rastvaranjem šećera u vodi u odnosu 1:1. Trebalo bi da imate dovoljno sirupa da skoro pokrije limun, ali da komadići malo vire iz tečnosti. Zagrejte sve na laganoj vatri i ostavite da se kuva dok tečnost malo ne ispari i ne zgusne se do konzistencije nalik glazuri. Za prozirni sirup koji se može koristiti u pićima i koktelima, procedite čvrste materije. Za gusti sirupni preliv koji možete da stavite na palačinke ili da premažete ribu, meso ili povrće u toku roštiljanja, sameljite delove limuna u sirupu. Bilo da se odlučite za prozirnu ili mutnu varijantu, trebalo bi da vam potraju barem 2-3 meseca u frižideru.
Roštiljajte limun
Da, zvuči malo neobično, ali prepolovljen limun, dobro ispečen na preseku, daće odličan sok za ceđenje preko mesa ili povrća, koji je nešto slađi sa primesama dima i manje kiseline koja dobro funkcioniše sa svime što dolazi sa vatre i šporeta.
Zamrznite ih
Za ovo prvo morate da uklonite sve (bele) delove koji imaju gorak ukus, a zatim isecite ostatak limuna na kockice. Stavite po jednu kocku u svaki deo posude za kockice leda i napunite vodom. Kockice smrznutog limuna možete dodati ledenom čaju, gaziranim pićima ili običnoj vodi, kojima će dati suptilan ukus dok se tope.
Pročitajte još i 5 načina da prepoznaš svežu ribu!