Naslovna stranicaZabavaOvo su ukradena umetnička dela koja nikada nisu vraćena

Ovo su ukradena umetnička dela koja nikada nisu vraćena

European Top 44 Airplay chart

Umetnost i umetnička remek-dela su dragulji koje ljudi vole da čuvaju u svom posedstvu. Od skupocenih skica do predivnih ulja na platnu, za mnoge je čast imati najpoznatija umetnička dela. Nažalost, postoji nekoliko umetničkih dela poznatih slikara i umetnika koja su ukradena pre stotinu godina i još uvek su nestala.

Evo pet poznatih slika koje su ukradene i još uvijek nisu pronađene.

“Makovi” Vinsent van Goga

flowers
Image:Pinterest

Slika “Makovi” Vinsenta van Goga je predivan, nežan prikaz živih crvenih i žutih makova na tamno smeđoj pozadini. Naslikana je 1887. godine, ovo remek-delo zahvata prepoznatljiv stil i dubinu umetnika i izgleda previše realistično da bi bila samo slika.
Međutim, 2010. godine slika je ukradena iz Muzeja Mohamed Mahmoud Khalil u Kairu, tokom pljačkanja usred dana. Uprkos spekulacijama i istragama, mesto “Makova” ostaje nepoznato.

“Golub sa zelenim graškom” Pabla Pikasa

pikaso 1
Image:Pinterest

“Le pigeon aux petits pois” ili “Golub sa zelenim graškom” Pabla Pikasa je majstorski primer umetnikovog kubističkog perioda. Kreirana 1911. godine, slika prikazuje fragmentiranu i ‘kockastu’ reprezentaciju goluba pored činije zelenog graška. 2010. godine ukradena je iz Muzeja moderne umetnosti grada Pariza, zajedno sa četiri druga remek-dela. Iako su uhapšeni brojni osumnjičeni, uključujući i poznatog lopova umetnosti, slika još uvek nije pronađena.

“Koncert” Johanesa Vermera

koncert 1
Image:Pinterest

“Koncert” Johanesa Vermera je umetnički dragulj holandskog zlatnog doba slikarstva. Slika je imala izvanredne detalje i naznake kjaroskura. Stvorena u 1660-im godinama, prikazuje okupljanje tri muzičara u elegantnom unutrašnjem prostoru. Međutim, 1990. godine, “Koncert” je ukraden iz muzeja Izabela Stjuart Gardner u Bostonu, u jednoj od najvećih krađa u istoriji.

“Olujno more na Galilejskom jezeru” Rembranta

oluja 1
Image:Pinterest

“Olujno more na Galilejskom jezeru” Rembranta je dramatična slika biblijske scene koja prikazuje haos i intenzitet olujom protresenog mora koje je Isus pokušavao da smiri. Naslikana je 1633. godine i pokazuje Rembrantov talenat da slika izgleda realistično. Slika je1990. godine, ukradena iz muzejaIzabela Stjuart Gardner, kada je ukradena i slika “Koncert”. Uprkos stalnim naporima, Rembrantova jedina morska pejzažna slika i dalje nedostaje.

“Portret mladića” Rafaela

mladic
Image:Pinterest

“Portret mladića” Rafaela gotovo izgleda kao fotografija uhvaćena kamerom. Izgleda kao slika plemića, sa predivnim očima, kosom i svetlim tenom koji gleda ravno u posmatrača. Naslikan početkom 16. veka, ovaj portret pokazuje Rafaelovo majstorstvo ljudskog oblika i sposobnost prenošenja individualne ličnosti. Međutim, 1945. godine, slika je ukradena tokom Drugog svetskog rata i uprkos glasinama i povremenim viđenjima, niko ne zna gde se “Mladić” sada nalazi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
few clouds
13.9 ° C
14 °
13.9 °
89 %
5.5kmh
15 %
Sat
25 °
Sun
27 °
Mon
27 °
Tue
23 °
Wed
23 °