Pasta carbonara

Carbonara karbonara

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 340g špageta
  • 150g dimljenih svinjskih obraza (može i slanina ili šunka, bez kožure)
  • 50g Pekorino sira (može i parmezan)
  • 4 žumanca (na sobnoj temperaturi)
  • so (za kuvanje paste)
  • sveže mleven biber

Iako se danas karbonara smatra tipičnim rimskim jelom, njeni koreni su pomalo nejasni i često predmet rasprave. Navodno, ime potiče od karbonarija, drvoseča i proizvođača uglja koji su živeli u Apeninskim planinama severoistočno od Rima, koji su navodno kuvali pastu na otvorenoj vatri i mešali je sa jajima i sirom.

Druga popularna teorija tvrdi da je karbonara izmišljena nakon oslobođenja Rima 1944. godine, kada je nestašica hrane bila tako velika da su savezničke trupe delile slaninu i jaja u prahu, koje bi lokalno stanovništvo zatim mešalo sa vodom kako bi napravilo sos za pastu.

Priprema

Stavite testeninu da se kuva i posolite vodu.

Žumanca, parmezan i malo bibera izmutite u posudi.

Isecite po želji slaninu i ostavite po strani.

Testeninu kuvajte po uputstvu sa pakovanja, ali par minuta pre nego što bude kuvana, stavite slaninu da se peče na tihoj vatri, u dubokom tiganju, sa samo malo dodavanja masti ili ulja. Ocedite testeninu, i malo vode od kuvanja sačuvajte za sipanje u tiganj. Ugasite vatru i sipajte malo vode u slaninu (pazite, prskaće).

Zatim u tiganj sa slaninom sipajte testeninu i izmešajte. Sadržaj tiganja prespite u veću posudu, i prelijte žumancem, brzo mešajući da se na vrelini testenine i slanine žumance ne bi ispeklo, već umesto kajgane sa špagetama napravio fin svilenkasti sos.

Dodajte soli i bibera po želji.

Servirati mlako, kako bi sve arome došle do izražaja.