Pepsi – 6. najjača pomorska flota na svetu


Pepsi, kompanija poznata po gaziranim pićima, nekada je imala šestu najveću pomorsku flotu na svetu.

Sve je počelo 1959. godine, kada je tadašnji predsednik SAD, Dvajt Ajzenhauer, odlučio da pošalje grupu američkih kulturnih ikona u Sovjetski Savez kao deo dobrotvorne turneje. Među njima bio je potpredsednik Pepsija, Donald Kendal, sa sjajnom idejom: zašto Sovjetima ne bi predstavili sladak ukus kapitalizma tako što bi im dali besplatne uzorke Pepsija?

Uspeo je da dobije dozvolu sovjetskog lidera Nikite Hruščova da postavi štand Pepsija na moskovskoj izložbi, gde mu je ponudio čašu Pepsija, a sovjetskom lideru se toliko dopalo piće, da je zatražio još jednu.

Pepsi 2

Kendal je fotografisao Hruščova kako pije Pepsi, što je postalo senzacija u američkim medijima. Ta fotografija takođe je pomogla Kendalu da postigne dogovor sa Sovjetima o prodaji Pepsija u njihovoj zemlji.

Pepsi i Sovjeti u problemu

Ali postojao je problem: sovjetska rublja tada nije bila konvertibilna u drugim valutama, pa Pepsi nije mogao biti plaćen gotovinom.

Umesto toga, dogovorili su se da će razmenjivati sirup Pepsija za sovjetsku votku, koju bi prodavali na američkom i drugim tržištima. Dogovor je funkcionisao neko vreme, sve dok popularnost Pepsija u Sovjetskom Savezu nije toliko porasla da je potražnja za sirupom premašila količine votke.

1989. godine Kendal je došao do rešenja: umesto vodke, Pepsi će prihvatiti sovjetske ratne brodove kao plaćanje.

Da, dobro ste pročitali. Ratne brodove – brodove mornarice, naoružane topovima i raketama. Sovjeti su ih imali viška nakon Hladnog rata, i želeli su da ih se reše i modernizuju svoju flotu.

Pepsi 3

Tako su pristali na razmenu 17 podmornica, jedne krstarice, jedne fregate i jednog razarača za Pepsi sirup vredan 3 milijarde dolara, što je dovoljno sirupa da se napravi oko 20 milijardi limenki Pepsija.

Dogovor je potpisan između Kendala i tadašnjeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova, i to je Pepsiju dalo status vlasnika šeste najveće mornarice na svetu u to vreme.

Naravno, Pepsiju nisu stvarno bili potrebni ti brodovi. Brzo su ih prodali švedskoj kompaniji koja ih je isekla zbog metala.

Tokom ovog kratkog trenutka u istoriji, Pepsi je imao dovoljno oružja da pokrene rat sa svima koji su se usudili da im se suprotstave.

Pročitajte još i Narod Jamnaja između Kaća i Šajkaša!