Hrana i piće

Perece i ostale grickalice – na bolji način!

Perece-grickalice… nisam ih veliki ljubitelj, ali ponekad su jedina jestiva grickalica u blizini. Prosečan perec iz kesice je suvi, jedva ukusni čvorić propuštene prilike, osim nekoliko zalutalih zrnaca soli i susama, ili maka ako naiđete na takvu varijantu. Začinjeni pereci, s druge strane, su potpuno druga priča. Oni su prava radost za jesti, i svaka kesica pereca bi trebalo da se pretvori u takve. Srećom, to ne zahteva ni mnogo posla ni mnogo vremena.

Deo onoga što čini ovaj trik s perecima tako ukusnim je kombinacija ulja i moćnih začina. Ulje pruža premaz na koji suvi začini mogu da se zalepe, a začini, jelte, pružaju svet ukusa koji inače nedostaje. Lagani premaz ulja se zagreva u rerni i perec se drugi put peče što dovodi do hrskavijeg, blago tostiranog pereca. To je još jedan sloj ukusa, iako suptilan.

Priprema

U velikoj posudi jednostavno pomešajte perece sa dve kašike neutralnog ulja za kuvanje i tri kašike fino mlevenih začina, zatim pecite. U principut, ovde bi tekst mogao i da se završi. Ali, razlika između prosečnih začinjenih pereca i onih koji zaista oduševljavaju leži u teksturi mešavine začina. Ako koristite beli luk u granulama direktno iz teglice ili kesice, to će funkcionisati, ali su granulice malo prevelike. Ne prijanjaju dobro uz ulje i verovatnije je da će se zagoreti i biti gorčasti kada ih jedete. Fina konzistencija je bolja.

Trik za bolje začinjene perece

Umesto toga, koristite unapred pomešane začinske paketiće za dresinge, umake, kockice, pa čak i paketiće začina iz kupovnih instant nudli – oni su već samleveni u fini prah. Koristio sam paketić iz nudli, mešavinu orijentalnih začina, ali ako više volite da napravite sopstvenu mešavinu, preporučujem da kombinaciju začina stavite u avan ili blender i sameljete ih u fini prah.

Kada su moje ulje i začini bili dobro pomešani, ubacio sam nekoliko šolja dosadnih pereca. Istresao sam premazane perece na pleh za pečenje i rasporedio ih tako da se ne preklapaju previše. Ciljate na uglavnom jedan sloj, da bi se perece ravnomerno tostirale i ne bi lepile. Ako nema dovoljno prostora, koristite drugi pleh za pečenje. Pekao sam ih oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 135°C i bili su spremni za grickanje.

Ovim jednostavnim postupkom, kazneno suvi i bezukusni pereci koji su ispali iz kese biće transformisani u veoma poželjnu grickalicu. To je evolucija slična prelasku sa sirovog kikirikija na pečeni sa medom, ili sa Golfa dvojke na Golf četvorku. Biće vam drago što ste to uradili.

Perece prave

I naravno – isto možete pokušati i sa drugim grickalicama, ali i pecivima!

Pročitajte još i kako podstaći decu da jedu zdravo!

Povezani članci

Možda će vas zanimati:
Close
Back to top button