Perece i ostale grickalice – na bolji način!
Perece-grickalice… nisam ih veliki ljubitelj, ali ponekad su jedina jestiva grickalica u blizini. Prosečan perec iz kesice je suvi, jedva ukusni čvorić propuštene prilike, osim nekoliko zalutalih zrnaca soli i susama, ili maka ako naiđete na takvu varijantu. Začinjeni pereci, s druge strane, su potpuno druga priča. Oni su prava radost za jesti, i svaka kesica pereca bi trebalo da se pretvori u takve. Srećom, to ne zahteva ni mnogo posla ni mnogo vremena.
Tabela sadržaja
Deo onoga što čini ovaj trik s perecima tako ukusnim je kombinacija ulja i moćnih začina. Ulje pruža premaz na koji suvi začini mogu da se zalepe, a začini, jelte, pružaju svet ukusa koji inače nedostaje. Lagani premaz ulja se zagreva u rerni i perec se drugi put peče što dovodi do hrskavijeg, blago tostiranog pereca. To je još jedan sloj ukusa, iako suptilan.
Priprema
U velikoj posudi jednostavno pomešajte perece sa dve kašike neutralnog ulja za kuvanje i tri kašike fino mlevenih začina, zatim pecite. U principut, ovde bi tekst mogao i da se završi. Ali, razlika između prosečnih začinjenih pereca i onih koji zaista oduševljavaju leži u teksturi mešavine začina. Ako koristite beli luk u granulama direktno iz teglice ili kesice, to će funkcionisati, ali su granulice malo prevelike. Ne prijanjaju dobro uz ulje i verovatnije je da će se zagoreti i biti gorčasti kada ih jedete. Fina konzistencija je bolja.
Trik za bolje začinjene perece
Umesto toga, koristite unapred pomešane začinske paketiće za dresinge, umake, kockice, pa čak i paketiće začina iz kupovnih instant nudli – oni su već samleveni u fini prah. Koristio sam paketić iz nudli, mešavinu orijentalnih začina, ali ako više volite da napravite sopstvenu mešavinu, preporučujem da kombinaciju začina stavite u avan ili blender i sameljete ih u fini prah.
Kada su moje ulje i začini bili dobro pomešani, ubacio sam nekoliko šolja dosadnih pereca. Istresao sam premazane perece na pleh za pečenje i rasporedio ih tako da se ne preklapaju previše. Ciljate na uglavnom jedan sloj, da bi se perece ravnomerno tostirale i ne bi lepile. Ako nema dovoljno prostora, koristite drugi pleh za pečenje. Pekao sam ih oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 135°C i bili su spremni za grickanje.
Ovim jednostavnim postupkom, kazneno suvi i bezukusni pereci koji su ispali iz kese biće transformisani u veoma poželjnu grickalicu. To je evolucija slična prelasku sa sirovog kikirikija na pečeni sa medom, ili sa Golfa dvojke na Golf četvorku. Biće vam drago što ste to uradili.
I naravno – isto možete pokušati i sa drugim grickalicama, ali i pecivima!
Pročitajte još i kako podstaći decu da jedu zdravo!