22.2 C
Zrenjanin
26.05.2024.
Naslovna stranicaŽivotPutovanjaPlanirate put u Grčku? Evo šta vam je sve potrebno!

Planirate put u Grčku? Evo šta vam je sve potrebno!

Uz posedovanje PLF formulara i potvrde o vakcinaciji ili negatvinog PCR testa, ulazak u Grčku prolazi bez problema.

European Top 44 Airplay chart

Epidemiološka situacija je iz dana u dan sve bolja pa se sve češće razmišlja o odlasku na more. Jedna od omiljenih destinacija državljana Srbije godinama unazad je Grčka, pa smo iz tog razloga odlučili da vam pripremimo kratak vodič – šta vam je sve potrebno da biste se uputili ka ovoj turističkoj destinaciji.

Nakon što ste se odlučili da li ćete se tokom letnjih meseci odmoriti u Sartiju ili Polihronu, rezervisali ste smeštaj i počeli da maštate o plaži, naredni korak je popunjavanje obrasca za prijavu, u originalu – Passenger Location Form (PLF).

U pitanju je formular koji ćete pronaći na sajtu https://travel.gov.gr i koji morate pokazati prilikom ulaska u zemlju ukoliko putujete drumskim saobraćajem, ili na našem aerodromu, ukoliko ste se odlučili za ovaj vid prevoza. Nakon što se registrujete, na nekoliko stranica potrebno je da se unesu podaci poput onih koji su u vezi sa prevoznim sredstvom, pa onda broj tablica, granični prelaz ka kom ćete se uputiti, krajnja destinacija, broj pasoša kao i ostali lični podaci. Nakon što ste uspešno popunili obrazac na vašu mail adresu će vam stići QR kod koji možete odštampati ali ga možete i sačuvati na svom mobilnom telefonu i tako ga pokazati prilikom ulaska u Grčku. Dobro bi bilo da imete i kao rezervu fotografiju ekrana (screenshot) sa kodom, u slučaju da u datom trenutku nemate pristup internetu. Ovaj formular morate popuniti najkasnije 24 sata pre nego što stignete do granice.

PLF formular Grcka Screenshot
travel.gov.gr/Screenshot

Ono što takođe stoji na spisku obavezne dokumentacije prema poslednjim ažuriranim informacijama jeste negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. Ovoga su oslobođena deca mlađa od 5 godina, a cena testiranja na lični zahtev je 9 hiljada dinara. Svoj termin možete da zakažete elektronski preko portala eUprave. Naravno, ovo je sve u slučaju da niste vakcinisani.

Alternativa PCR testu je dokument koji potvrđuje da ste vakcinisani, i to najmanje dve nedelje pre polaska u Grčku. Ovu potvrdu na dva jezika bi trebalo da ste dobili odmah nakon što ste se revakcinisani. Ipak, ako iz nekog razloga ne posedujete ovu potvrdu, možete je preuzeti na portalu e-zdravlje. Kada je vakcinacija u pitanju bitno je napomenuti da se pod potpunom vakcinacijom podrazumeva da ste primili obe doze vakcina Sputnjik, Fajzer, Sinofarm ili Astra-Zeneka.

Ono što pored PCR testa ili potvrde o vakcinaciji dolazi u obzir prilikom ulaska u Grčku, prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu ambasade Republike Srbije u Atini, jeste dokaz da ste preležali virus korona najranije pre 2 meseca, a najkasnije pre 9 meseci od trenutka putovanja.

U svakom trenutku prilikom prelaska granice može da se dogodi i da na licu mesta zatraže da uradite brzi test na virus korona. Ovi testovi se rade nasumično, što, između ostalog, potvrđuju i objave članova Facebook grupe Grčka Info.

Grcka Info Screenshot
https://www.facebook.com/groups/grckainformacije/Screenshot

Od 12. maja je dostupan i besplatni Digitalni zeleni sertifikat koji možete preuzeti preko portala eUprave, a u okviru kog dobijate objedinjene informacije na jednom mestu – da li ste vakcinisani, da li ste radili bilo koji test na virus korona, kao i koji su rezultati testiranja.


Ukoliko vam je plan da na put krenete automobilom imajte na umu da je granični prelaz sa Severnom Makedonijom, Evzoni, otvoren od 7h do 23h, dok su Promahonas i Ormenio – granice sa Bugarskom, otvorene 24 casa.

Državljani Srbije u Severnoj Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta neće plaćati putarine. Na graničnom prelazu Tabanovce dobijaće elektronske kartice koje će vozačima omogućiti besplatne putarine.

Prema poslednjim ažuriranim informacijama ovo su neke od trenutnih mera koja važe u Grčkoj – obavezno je nošenje maski, i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Što se tiče cirkulisanja među regijama, zabrana je ukinata, jedino što prilikom odlaska na neko od ostrva kod sebe morate imati potvrdu o vakcinaciji ili negativan test. Izuzetak su jedino ostrva Evija i Lefkada.

More Grcka
alone on Picspree

Ovo su informacije koje su bile aktuelne prilikom pisanja ovog teksta. Evo i korisnih linkova na kojima možete proveriti da li se nešto u međuvremenu izmenilo:

Ambasada Repupublike Srbije u Atini

Ambasada Republike Grčke u Srbiji

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
broken clouds
22.2 ° C
22.2 °
19 °
51 %
7.1kmh
79 %
Ned
25 °
Pon
26 °
Uto
24 °
Sre
24 °
Čet
25 °