20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaProjektiZR SportPlivački klub "Proleter"

Plivački klub „Proleter“

O jednom od najtrofejnijih klubova u gradu, pričali smo sa sekretarom Draganom Jocićem.

Plivački klub Proleter je osnovan 1947. godine i ima trenutno preko 300 članova i 9  licenciranih trenera. Više puta je bio prvak Srbije ekipni, a u poslednjih 20 godina, na Olimpijskim igrama i 5 plivača iz svojih redova.

Kako je klub organizovan?

Klub ima 5 takmičarskih grupa i 5 nivoa škole plivanja. Po tom principu rada koji je inače britanski, verovatno smo najnapredniji i najorganizovaniji klub u zemlji i regionu.  U poslednje dve godine smo ekipni prvaci Srbije za pionire i kadete i imamo više reprezentativaca.

FB IMG 1698756944011

Koje vrednosti ističete kao najvažnije?

U prvom planu nam je bezbednost, odnosno, želimo da što više dece nauči da pliva u Zrenjaninu. Drugi aspekt je da stvorimo deci radne navike za dalji život i sportsko ponašanje. Naravno, cilj nam je i da stvaramo buduće šampione.

Kako motivišete nove članove da vam se priključe?

Kvalotetnim radom, posvećenim i zanimljivim treninzima i trenerima koji su pre svega dobri ljudi a onda i stručnjaci.

Zašto je dobro trenirati plivanje i koji su najveći benefiti bavljenja ovim sportom?

Plivanje je jedan od najmasovnijih sportova na svetu što takmičarskih što rekretaivnih. Veoma je dobar za razvoj svih motoričkih sposobnosti, dobar je za zdravlje, a jedna od najvećih koristi plivanja je to što kada naučite da plivate, postajete bezbedniji.

Kako se finansirate?

Veliki deo naših finansija, otprilike 95 odsto, dolazi od članarine naših članova, sponzora i donatora. Svakako moram spomenuti da zahvaljujući Gradu, termine za treninge dobijamo besplatno.

Šta ističete kao najveće uspehe kluba?

Najveći uspeh nam je masovnost. Što jako mnogo dece želi da se bavi plivanjem kod nas. Takođe, ponosni smo na pet takmičara koji su nas predstavljali na Olimpijskim igrama, na medalje sa svetskih i evropskih prvenstava kao i kvalitetan rad sa decom.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz Budžeta Grada Zrenjanina.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...