20.6 C
Zrenjanin
29.05.2024.
Naslovna stranicaVesti ZrenjaninPočela je Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

Počela je Nedelja prevencije povreda u saobraćaju

European Top 44 Airplay chart

U toku je Nedelja prevencije povreda u saobraćaju koja se širom sveta obeležava poslednje nedelje u aprilu. U Srbiji više od 500 lica godišnje strada u saobraćajnim nezgodama, više od 3000 lica zadobije lake, dok 19000 lica zadobije teže telesne povrede, po podacima Agencije za bezbednost saobraćaja.

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, istakao je važnost nedelje prevencije povreda u saobraćaju, koja traje do 28. aprila. Cilj je naglasiti štetne posledice saobraćajnih nesreća ne samo za društvo, već i za pojedince i njihove porodice, bez obzira da li su izazvali nesreću ili su žrtve tuđeg nepropisnog ponašanja.

Koković naglašava da ljudski faktor, u kombinaciji s drugim faktorima poput puta i vozila, doprinosi čak 96% saobraćajnih nesreća. Prebrza vožnja, nedovoljno pažnje u saobraćaju i vožnja pod uticajem alkohola su glavni uzroci nesreća.

Što se tiče žrtava, pešaci čine gotovo polovinu, oko 26%, dok biciklisti i vozači motora čine oko 10% i 9% poginulih lica u saobraćaju, redom.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na građane da shvate da pojedinci svojim odgovornim ponašanjem i poštovanjem propisa mogu direktno doprineti smanjenju nesreća.

Koković je istakao i promene u zakonodavstvu koje se odnose na lakša električna vozila. Ona su sada definisana kao motorna vozila sa minimalno dva točka, sa elektromotorom snage do 0,6 kW, maksimalnom brzinom do 25 km/h i masom do 35 kg. To su osobe koje su posebno ranjive u saobraćaju, pored pešaka, biciklista i vozača motora. Zakonom je propisano da vozači ovih vozila moraju imati posebnu nalepnicu koju izdaje Agencija, na kojoj su naznačeni osnovni podaci o vozilu.U obavezi su da do 15. juna nabave nalepnicu kako bi i dalje mogli da učestvuju u saobraćaju. Više o tome pročitajte ovde.

Podsećamo vas da uskoro počinje pojačana kontrola saobraćaja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI...

Vreme i kvalitet vazduha

Zrenjanin
clear sky
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
71 %
4.4kmh
6 %
Sre
25 °
Čet
26 °
Pet
24 °
Sub
28 °
Ned
26 °